Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους για τη μείωση του μισθολογικού κόστους δήλωσε η υπουργός, Λούκα Κατσέλη, καθώς οι ευέλικτες μορφές εργασίας περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για τις Συμβάσεις.

«Το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό», δήλωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου «The Big HR Debate» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η κ. Κατσέλη είπε επίσης ότι το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμεία, εξετάζει τρόπους για τη μείωση του κόστους ώστε να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στο υπέρογκο κόστος που συνιστούν για τις επιχειρήσεις οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την υποβολή των δηλώσεων τους προς τον ΟΑΕΔ, προς το ΣΕΠΕ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους φορείς και εκτίμησε ότι το κόστος αυτό θα μειωθεί μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής και σημείωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται η αναμόρφωση των πάγιων ρυθμίσεων, όπου οι επιχειρήσεις επωμίζονται κόστος το οποίο δεν αποφέρει πολλά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά την ομιλία της η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά τις Συμβάσεις, και το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σημείωσε ότι ο νόμος θα προβλέπει ευέλικτες μορφές εργασίας με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις -και ιδίως στις μικρές- να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της κρίσης, δίχως όμως να επιτραπεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξουν συνέργιες ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και το Υπουργείο Εργασίας για την καλύτερη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, και ανέπτυξε το σύνολο των πολιτικών που προωθεί αυτή την περίοδο το Υπουργείο και επικεντρώθηκε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τα οποία οι επιχειρήσεις έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για την προστασία τουλάχιστον 150.000 θέσεων εργασίας.

Όταν ζητήθηκε από την υπουργό Εργασίας να σχολιάσει ενόψει της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών το ύψος των κονδυλίων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 για το υπουργείο η κ. Κατσέλη, είπε ότι «πρέπει κάθε ευρώ που έχουμε να το διαχειριστούμε με πολύ μεγάλη σύνεση», και πρόσθεσε ότι θα γίνουν περικοπές κονδυλίων που δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα ώστε να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και προστασίας.

Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί ευθέως σε ερώτηση για το αν θα υπήρχαν περισσότερα έσοδα για το κράτος στην περίπτωση που η περαίωση είχε γίνει διαφορετικά και αρκέστηκε να δηλώσει ότι το «θέμα έχει λήξει» και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι «να έχουμε τα περισσότερα έσοδα τα οποία μπορούμε μέσα στο 2010».

Σημειώνεται ότι το συνέδριο «The Big HR Debate» διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στο Συνεδριακό Κέντρο ΔΑΪΣ.