Το Διοικητικό Συμβούλιο της L’Oréal συναντήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2020, υπό την Προεδρία του Jean-Paul Agon και υπό την παρουσία νόμιμων ελεγκτών. Το Συμβούλιο έκλεισε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και τις οικονομικές δηλώσεις για το 2020.

Σχολιάζοντας τα Ετήσια Αποτελέσματα, ο Jean-Paul Agon, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της L’Oréal, δήλωσε:  

Το 2020, η πανδημία του Covid-19, η οποία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε κρίση στον εφοδιαστικό τομέα λόγω του εκτεταμένου κλεισίματος σημείων πώλησης που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου, αν και προσωρινή, πτώση στην αγοράς ομορφιάς. 

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, η L’Oréal κατέστησε την προστασία όλων των υπαλλήλων της, καθώς και των πελατών και των προμηθευτών της, απόλυτη προτεραιότητα και κινητοποιήθηκε για την παραγωγή εκατομμυρίων μονάδων αντισηπτικών και κρεμών για τα χέρια για δωρεά σε υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Χάρη στην εξαιρετική δέσμευση των υπαλλήλων της, η L’Oréal αντιμετώπισε αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει γίνει ακόμη πιο δυνατή. Όπως αναμενόταν και ανακοινώθηκε, ο Όμιλος επέστρεψε στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο, εμφανίζοντας το τέταρτο τρίμηνο επιτάχυνση της τάξεως του + 4,8% 1, και κέρδισε σημαντικά μερίδια αγοράς. 

Χάρη στη δύναμή της στο ψηφιακό και το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο και πάλι αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, η L’Oréal μπόρεσε να διατηρήσει στενή σχέση με όλους τους καταναλωτές της και να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό το κλείσιμο των σημείων πώλησης. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο 5 αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά + 62% , σε όλoυς τους Κλάδους και όλες τις περιφέρειες, φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ του 26,6% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου για το έτος.

Ο Κλάδος Δερμοκαλλυντικών Προϊόντων κατέγραψε ένα έτος ρεκόρ, που οδηγήθηκε από μια δυναμική αγορά στα προϊόντα περιποίησης δέρματος και την αξιοσημείωτη επιτυχία των προϊόντων του, που συστίνονται από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας. Ο Κλάδος Προϊόντων Ευρείας Διανομής επέστρεψε σε ισορροπία το δεύτερο εξάμηνο του έτους παρά την αδύναμη επίδοση της κατηγορίας του μακιγιάζ και αύξησε το μερίδιο αγοράς του στις άλλες μεγάλες κατηγορίες. Ο Κλάδος Επαγγελματικών Προϊόντων, που επηρεάστηκε σημαντικά από το κλείσιμο των κομμωτηρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανέκαμψε έντονα το δεύτερο και ξεπέρασε κατά πολύ σε επιδόσεις την αγορά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και στο σύνολό του. Τέλος, η L’Oréal Luxe, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο, ξεπέρασε επίσης την αγορά σε επιδόσεις και μάλιστα επέστρεψε στην ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο.

Κατά γεωγραφική ζώνη, η απόδοση είχε αντιθέσεις. Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η ανάπτυξη επηρεάστηκε από την εφαρμογή μέτρων πανδημίας και δημόσιας υγείας, ωστόσο η L’Oréal κέρδισε μερίδιο αγοράς σε πολλές χώρες. Στις Νέες Αγορές, ο Όμιλος σημείωσε επιστροφή στην ανάπτυξη σε όλες τις Ζώνες το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η απόδοση της Κίνας είναι θεαματική και η συμβολή της στην απόδοση του Ομίλου είναι σημαντική.

Αφού επέδειξε την αντίστασή του κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Όμιλος επανήλθε στο δεύτερο εξάμηνο με μια αποφασιστική και ουσιαστική δυναμική: εγκαινιάζοντας σημαντικές καινοτομίες, επανεπενδύοντας σε κινητήριους μοχλούς που οδηγούν σε επιστροφή στην ανάπτυξη σε ετήσια βάση, με ευελιξία και αυστηρό έλεγχο κόστους που επιτρέπει βελτίωση της κερδοφορίας. Κατά τη διάρκεια του έτους στο σύνολό του, και παρά την κρίση, η L’Oréal διατήρησε λειτουργικό περιθώριο κέρδους της τάξεως του 18,6% και παρήγαγε ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές.

Η μη χρηματοοικονομική απόδοση του Ομίλου ήταν εξίσου αξιοσημείωτη. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ηο Όμιλος L’Oréal αναγνωρίστηκε από το CDP ως παγκόσμιος ηγέτης στην αειφόρο ανάπτυξη για τις δράσεις του σχετικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία των δασών και τη διαχείριση του νερού με βιώσιμο τρόπο. Επιπλέον, ο Όμιλος κατατάχθηκε στις δέκα πρώτες μεταξύ 9.000 εταιρειών που αξιολογήθηκαν από το Refinitiv Diversity & Inclusion Index. Η L’Oréal αναγνωρίστηκε επίσης, για ενδέκατη φορά, ως μια από τις πιο ηθικές εταιρείες στον κόσμο από το Ινστιτούτο Ethisphere. Τέλος, το 2020, η L’Oréal ξεκίνησε το πρόγραμμα L’Oréal for the Future με νέες, φιλόδοξες δεσμεύσεις βιωσιμότητας για το 2030.

Με γνώμονα τη δύναμη των στρατηγικών της επιλογών και της αποφασιστικής της δυναμικής καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, η L’Oréal έχει προσαρμοστεί σε αυτό το άνευ προηγουμένου πλαίσιο και την τρομερή πανδημία με ταχύτητα και ευελιξία, έχει επιταχύνει όλους τους μετασχηματισμούς της και θα αναδυθεί ισχυρότερη.

Στην αρχή αυτού του νέου έτους, το οποίο παραμένει σημαδεμένο από την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και από την όρεξη των καταναλωτών για προϊόντα ομορφιάς που παραμένει αμείωτη σε όλο τον κόσμο, είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε σε επιδόσεις την αγορά ξανά φέτος και, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, να επιτύχουμε ένα έτος αύξησης των πωλήσεων και των κερδών.”

Ετήσια Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου 2021

Λόγω της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως την 1η Ιουνίου 2021 και των μέτρων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη φυσική παρουσία των μετόχων, η Ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται συνήθως στο Palais des Congrès στο Παρίσι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί με περιορισμένη συμμετοχή σύμφωνα με ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τις συνεδριάσεις των μετόχων με «κλειστές πόρτες» (à huis clos), στα κεντρικά γραφεία της L’Oréal, 41 rue Martre στο Clichy.

Για αυτό τον λόγο και σύμφωνα με το Διάταγμα αριθ. 2020-321 της 25ης Μαρτίου 2020 όπως τροποποιήθηκε με το Διάταγμα αριθ. 2020- 1497 στις 2 Δεκεμβρίου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την 11η Φεβρουαρίου 2021 έδωσε πλήρη εξουσία στον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να διεξάγει την Ετήσια Γενική Συνέλευση σε τέτοια βάση, εάν το απαιτούν οι περιστάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς κανονισμούς που θα ισχύουν εκείνη τη στιγμή.

Οι μέτοχοι θα ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες σχετικά με την Ετήσια Γενική Συνέλευση όχι αργότερα από την ημερομηνία δημοσίευσης στο BALO (Bulletin des Annonces Légales Obligatoires) σχετικά με την ανακοίνωση για τη σύγκληση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι επίσης διαθέσιμες στη σελίδα “Annual General Meeting documents” στην ενότητα “Regulated information” του ιστοτόπου loreal-finance.com.

Διορισμοί και ανανεώσεις θητείας 

Κατά τη συνεδρίασή του στις 11 Φεβρουαρίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση την ανανέωση της θητείας ως διευθύντρια της κας Françoise Bettencourt Meyers, του κ. Paul Bulcke και της κα Virginie Morgon για τετραετή θητεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να προτείνει τον διορισμό του κ. Nicolas Hieronimus ως διευθυντή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της 20ής Απριλίου 2021. Όπως ανακοινώθηκε στο δελτίο τύπου της 14ης Οκτωβρίου 2020, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση θα κληθεί να διορίσει τον κ. Hieronimus ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, από την 1η Μαΐου 2021. Τα καθήκοντα του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου θα αποσυνδεθούν από αυτήν την ημερομηνία, με τον κ. Jean-Paul Agon να διορίζεται πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση την υποψηφιότητα ως νέου ανεξάρτητου διευθυντή του κ. Alexandre Ricard, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου Pernod Ricard. Ο κ. Alexandre Ricard θα φέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο τις γνώσεις του για τους καταναλωτές και την εμπορική και ψηφιακή του εμπειρία στις αγορές προϊόντων πολυτελείας και μαζικής κατανάλωσης, ιδίως στην Ασία και την Αμερική.

Εάν η Ετήσια Γενική Συνέλευση εγκρίνει τα προτεινόμενα ψηφίσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 16 διευθυντές, 14 διορισμένους από την Συνέλευση και δύο διευθυντές που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους.

Οι ισορροπίες όσον αφορά την ανεξαρτησία και την ποικιλομορφία έχουν ως εξής:

  • Επτά ανεξάρτητοι διευθυντές από τους 14 διευθυντές που διορίζονται από την Ετήσια Γενική Συνέλευση, δηλαδή 50%,
  • Επτά γυναίκες και επτά από τους 14 διευθυντές που διορίζονται από την Ετήσια Γενική Συνέλευση, δηλαδή ισοτιμία στο 50%.

Πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις προτάσεις ανανέωσης θητείας και διορισμού διευθυντών θα είναι διαθέσιμες για τους μετόχους στο Καθολικό Έγγραφο Καταγραφής, το οποίο θα δημοσιευτεί ηλεκτρονικά στις 16 Μαρτίου, και στην ηλεκτρονική ανακοίνωση σύγκλισης στον ιστότοπο loreal-finance.com  από τις 30 Μαρτίου.