Πώς διαμορφώνεται ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων

Δείτε σε πίνακες τι θα πληρώσετε για τον ΕΝΦΙΑ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:43
16/07/2014
Πώς διαμορφώνεται ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων
2
loading

Προ των πυλών είναι η «λυπητερή» του λογαριασμού του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος αντικατέστησε το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουλίου, δηλαδή σε 15 μέρες, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις η πληρωμή να ξεκινήσει από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων αντιμετωπίζουν προβλήματα στον υπολογισμό του νέου φόρου.

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής).

Αναλυτικά πόσο θα πληρώσετε για το νέο φόρο ακινήτων

Επιβάλλει στους ιδιοκτήτες φόρο για τα κτίσματα απο 2 μέχρι και 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου.


Ο Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος διαμορφώνεται ως εξής:


Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των εκατό (100) ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.

O Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (Σ.Α.Ε.) κτίσματος, προκειμένου για κύριους χώρους ειδικών κτιρίων, εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφάνειας στο οποίο αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:


O Συντελεστής Ορόφου (Σ.Ο.) εφαρμόζεται για τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

Σε περίπτωση που το κτίσμα εκτείνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, ως Συντελεστής Ορόφου λαμβάνεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου.

Για τα οικόπεδα ισχύουν οι εξής συντελεστές:


Συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο συντελεστής του φόρου αυτού επί της συνολικής αξίας του ακινήτου ή των ακινήτων ορίζεται ως εξής:

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar giannis tzanidakis

    Αν κατάλαβε κανείς τον παρακαλώ να μας τα κάνει λιανά.

    1. avatar 234

      Μολις βαλεις το χερι στην τσεπη και πληρωσεις,θα το ...καταλαβεις καλα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει