«Είναι επιβεβλημένο να συνεννοηθούμε για το μέλλον της χώρας», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε πολιτική δύναμη και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε, επίσης, πως «η κρίση πρέπει λιγότερο να μας διχάζει και περισσότερο να μας ενώνει. Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για την εύρεση κοινού τόπου» για την έξοδο από την κρίση πρόσθεσε ο Γκίκας Χαρδούβελης τονίζοντας ότι «το λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς».

Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο τέλος του αλλά υπάρχουν πολλά στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν.

«Το πρόγραμμα προσαγωγής είναι το πρώτο στάδιο. Το δεύτερο στάδιο είναι ένα πιο σύνθετο μίγμα πολιτικών», που αποδέχονται και διαφυλάσσουν οι πολίτες και οι οποίες δε στηρίζονται μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και σε μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε το σχέδιο του πέντε παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οικονομίας.

Αυτές είναι:

1. Αύξηση της ρευστότητας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες, της επιστροφής χρημάτων από το εξωτερικό και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.

2. Του χειρισμού των εκκρεμών θεμάτων των επιχειρήσεων και της αναδιάρθρωσης του δανεισμού του μέσω μεταξύ άλλων προσέλκυσης κεφαλαίων.

3.
Των στοχευμένων παρεμβάσεων για οριστικό άνοιγμα των αγορών

4. Της μείωσης της γραφειοκρατίας με τη δημιουργία απλού φορολογικού συστήματος

5.
Των πρωτοβουλιών για προσέλκυση νέων επενδύσεων μέσω και της περαιτέρω επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων διότι «όσοι αγοράζουν μια επιχείρηση στη συνέχεια επενδύσουν και προσλαμβάνουν προσωπικό».

Σε ότι αφορά το φορολογικό σύστημα μίλησε για τη δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και είπε ότι ξεκινάει άμεσα η ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ και η δημιουργία περιουσιολογίου, η σωστή λειτουργία και επέκταση ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών εκροών, η καλύτερη μεθοδολογία στη στοχοθεσία απόδοσης και είσπραξη φόρων, ο εξορθολογισμός των ποινών ώστε να μην υπάρχουν πρόστιμα με μηδενική είσπραξη και η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων.