Την άποψη ότι η έλλειψη ρευστότητας και η παρεπόμενη συνέπεια του περιορισμού των επενδύσεων υπήρξε καταλυτική για την επιδείνωση της κρίσης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σχολιάζοντας τη συμφωνία που απήλθε χθες στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) της ΕΕ για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ELTIFs).

Ο κανονισμός για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια αποβλέπει στην καθιέρωση εναρμονισμένων κανόνων λειτουργίας και εποπτείας των ELTIFs, αλλά και να καταστεί δυνατή η προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Μακροπρόθεσμου Επενδυτικού Κεφαλαίου που αν και θα δημιουργείται σε ένα κράτος μέλος, θα μπορεί να λειτουργεί και σε ένα άλλο κράτος μέλος.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη ρευστότητας και η παρεπόμενη συνέπεια του περιορισμού των επενδύσεων υπήρξε καταλυτική για την επιδείνωση της κρίσης και ότι η εξεύρεση νέων εναλλακτικών πηγών μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, όπως τα ELTIFs, αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο για την επαναφορά της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης.