Ραγδαία αύξηση σημειώνουν οι κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ληξιπρόθεσμες οφειλές εργοδοτών. Ο αριθμός των κατασχέσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας εκτινάχθηκε σε 5.000 έως 8.000 εβδομαδιαίως από 1.500 μηνιαίως που ήταν πριν από λίγο καιρό, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του μεγαλύτερου ασφαλιστικού μηχανισμού της χώρας παρακρατούν ποσά ενοικίων αλλά και πληρωμές από πελάτες, σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα ταμεία. Ωστόσο τα αποτελέσματα από αυτή τη διαδικασία είναι αμφίβολα, καθώς τα χρήματα που εισπράττει είναι λίγα, ενώ «στεγνώνει» τις επιχειρήσεις και διευρύνει φαινόμενα εξωτραπεζικών συναλλαγών και απόκρυψης εσόδων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού μεγάλου σούπερ μάρκετ που απέφερε μόνο 21.000 ευρώ στο ΙΚΑ.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται σε δεινή θέση. Οι ρυθμίσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν σημειώσει παταγώδη αποτυχία, ενώ εντείνεται και το φαινόμενο των εικονικών ασφαλίσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες το ΕΤΕΑ, το επικουρικό ταμείο όλων των μισθωτών του Δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αποφάσισε μειώσεις από την 1η Ιουλίου της τάξης του 5,2% στις επικουρικές συντάξεις.