Πρεμιέρα κάνει σήμερα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ -Αυτονομώ». Το πρόγραμμα ξεκινά από την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά, με την πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος να ανοίγει στις 10:00.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος, όπως επεσήμανε τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση του προγράμματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Οι ωφελούμενοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο «Εξοικονομώ -Αυτονομώ» έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση, κατά το φορολογικό έτος 2019 ενοικιάζεται/διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση ή είναι κενή, καθώς και για την πρόσφατη απόκτηση ακινήτου, δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνον ο πλήρης κύριος ή ο επικαρπωτής.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων, στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους.

* Στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης προστίθεται ποσοστό 10% για τους λιγνιτικούς δήμους (Δήμος Κοζάνης, Δήμος Βοΐου, Δήμος Βελβεντού, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Σερβίων, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Πρεσπών, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Γορτυνίας)

Για αιτήσεις πολυκατοικίας, το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, και ορίζεται ως εξής:

Κάθε ωφελούμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις για διαφορετικές επιλέξιμες κατοικίες. Όμως το συνολικό ποσό της ενίσχυσης (επιχορήγησης, επιδότησης επιτοκίου και ακαθάριστου ισοδύναμου επιχορήγησης – ΑΙΕ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ στο σύνολο των αιτήσεών του.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αίτησης διαμερίσματος σε πολυκατοικία (τύπου Α), το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει και την αναλογία των κοινοχρήστων

Τα κίνητρα

Yπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου

  • παρέχεται επιχορήγηση και για τις 5 κατηγορίες Ωφελούμενων του Προγράμματος, όπως αυτές εμφανίζονται στον πίνακα 2.2.3 του κεφαλαίου 2 του Οδηγού.
  • Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου.
  • Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν λοιπές δαπάνες μελετών, καλύπτονται εξολοκλήρου από το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Διαβάστε εδώ τις πιο συχνές ερωτήσεις για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»