Δεν είμαστε σίγουροι εάν φέτος ο Άγιος Βασίλης καταφέρει να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι αρκετοί γονείς στη χώρα μας, μπορεί τελικά όντως να μην προλάβουν να αγοράσουν ένα παιχνίδι στους μικρούς επιγόνους τους.

Βρισκόμαστε μόλις 19 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, εν μέσω πανελλαδικής καραντίνας λόγω της πανδημίας, και λίγοι είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να αγοράσουν κάτι για το παιδί του. Και αυτό γιατί οι μεγαλύτερες αλυσίδες παιχνιδιών στη χώρα μας αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις ηλεκτρονικές παραγγελίες που δέχονται, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τους καταναλωτές. Χιλιάδες γονείς μπαίνουν καθημερινά στα e-shops των γνωστών επιχειρήσεων μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, αλλά δεν μπορούν να προβούν σε αγορές επειδή έχει κρασάρει το σύστημα.

«Κλειστό μέχρι νεωτέρας»

Ειδικότερα, μπαίνοντας κάποιος στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Jumbo έρχεται αντιμέτωπος στην πρώτη σελίδα με μια ανακοίνωση που αναφέρει επί λέξει: «Αγαπητοί φίλοι του Jumbo, η αγάπη σας μας έβγαλε νοκ άουτ! Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ μέχρι νεωτέρας, ώστε να εξυπηρετήσουμε απρόσκοπτα τον μέχρι τώρα τεράστιο όγκο παραγγελιών. Σας ευχαριστούμε που προτιμάτε τον κόσμο των Jumbo και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση. Θα είμαστε σύντομα κοντά σας». Το σύστημα παραγγελιών της εταιρείας φράκαρε για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου, ενημερώνοντας τους καταναλωτές ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι τις 26 του ίδιου μήνα. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η λειτουργία αποκαταστάθηκε ωστόσο οι παραγγελίες ήταν και πάλι τόσες πολλές που αποφασίστηκε πλέον να κλείσει το e-shop μέχρι νεωτέρας.

«Δεν δεχόμαστε νέες παραγγελίες σήμερα»

Στο site της έτερης μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών του Μουστάκα, σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Στην πρώτη σελίδα υπάρχει η εξής ανακοίνωση: «Αγαπητοί μας πελάτες, σας ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας! Για να εξυπηρετήσουμε ταχύτερα τις παραγγελίες που ήδη έχουμε λάβει, δεν θα δεχόμαστε νέες για σήμερα. Σύντομα θα είμαστε κοντά σας!».

Καμία μεγάλη επιχείρηση παιχνιδιών δεν προνόησε

Όπως φαίνεται, οι δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου δεν ήταν προετοιμασμένες να εξυπηρετήσουν έναν τόσο μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών παραγγελιών, παρά το γεγονός ότι άπαντες γνώριζαν εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι επίκειται γενικό lockdown που θα έφθανε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και όσο περνούσαν οι μέρες όλοι ομονοούσαν ότι θα υπάρξει παράταση της καραντίνας. Δεν μερίμνησαν επίσης να συνεπικουρήσουν στο έργο των εταιρειών courier προβαίνοντας και τα ίδια τα καταστήματα σε ακόμη περισσότερες διανομές παιχνιδιών από τη στιγμή που ούτως ή άλλως διαθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο εξυπηρέτησης των καταστημάτων τους σε όλη την Ελλάδα με δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα και αρκετούς οδηγούς.

Πότε θα φθάσουν τα δώρα;

Παράλληλα όσα ακόμα ηλεκτρονικά καταστήματα δέχονται παραγγελίες η αναμονή για τις παραδόσεις είναι τόσο μεγάλη με κάποια προϊόντα ενδέχεται να φτάσουν στους παραλήπτες τους μετά την Πρωτοχρονιά. Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είναι παρατηρηθεί και την περίοδο του Πάσχα το οποίο μας βρήκε και πάλι εν μέσω καραντίνας. Τότε, χιλιάδες λαμπάδες και παιχνίδια έφτασαν στους ενδιαφερόμενους αρκετές μέρες μετά την Ανάσταση. Τώρα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν και είχε προαναγγελθεί από τις επιχειρήσεις παιχνιδιών η ενίσχυση των υποδομών τους και οι επενδύσεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αλυσίδα των Jumbo κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown κατέγραψε μια αύξηση της τάξης του 120% στο e-shop, ενώ συγκράτησε έναν ανοδικό ρυθμό της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι, ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ζητούν να προβλεφθεί παραλαβή από το κατάστημα

Θυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, έστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας να επιτραπεί άμεσα η λειτουργία της υπηρεσίας για παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά αλλά με ταυτόχρονη παραλαβή των προϊόντων από το κατάστημα.

Το 50% του τζίρου

Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο που έχουν ανοίξει από το πρωί τα εποχικά καταστήματα, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα ανοίξουν στις 14 του μηνός τα παιχνιδάδικα. Σε πολλούς προκαλεί πλέον έντονη ανησυχία το άνοιγμά τους, καθώς ο κόσμος θα σπεύσει σωρηδόν σε αυτά μαζί με τα παιδιά τους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Θυμίζουμε ότι παραδοσιακά, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος αποτελεί περίπου το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων παιχνιδιών που φθάνει συνολικά τα 220 – 250 εκατομμύρια ευρώ, με το υπόλοιπο περίπου 25% να καταγράφεται το Πάσχα και το άλλο 25% όλους τους άλλους μήνες του έτους.

Με τον χριστουγεννιάτικο τζίρο να αποτελεί το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών, τα e-shops έχουν «κρασάρει»