Μήνυμα ελπίδας, συνεργασίας με την κυβέρνηση και την Πολιτεία, συνεννόησης με τους εργαζόμενους, αλλά και ανάγκης να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, απηύθυνε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ άρχισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 1979, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας με την υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για να επισημάνει ότι «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια ευρωπαϊκή χώρα».

Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα των ευρωεκλογών, ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι «παρά τις δυσκολίες, θέλουμε να αλλάξουμε μέσα στη σταθερότητα, να άρουμε τις αδικίες, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, να μην ολιγωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να δώσουμε τις εθνικές μας μάχες μέσα στην Ευρώπη ως ισότιμα μέλη».

Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, παρατήρησε ότι αυτή έχει γίνει με κατακόρυφη αύξηση των φόρων και οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές άργησαν να ξεκινήσουν και επιβάρυναν δυσανάλογα την τελευταία διετία, ενώ σχολίασε πως «για να μην ξεβολευτούν λίγοι αρχικά, οι πολλοί πλήρωσαν δυσβάστακτο κόστος τελικά».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι, παρά τις καθυστερήσεις, οι σκληρές προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα: «Η ελάχιστη, έστω, πτώση της ανεργίας, η πτώση των επιτοκίων δανεισμού σε δημόσια και ιδιωτικά ομόλογα, η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων από τις τράπεζες, η επίτευξη των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγάλη αύξηση του εισερχομένου τουρισμού, το έμπρακτο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών είναι γεγονότα αναμφισβήτητα», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, ο Θ. Φέσσας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα θέλω σας είναι και δικά μας θέλω. Είναι τα θέλω της πλειοψηφίας των Ελλήνων, των δημιουργικών δυνάμεων του επιχειρείν, της εργασίας, της κοινωνίας των Πολιτών». Ζήτησε πάντως να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μεταποίηση και τις κατασκευές, τονίζοντας ότι η βάση της παραγωγής είναι η βιομηχανία και ότι η ελληνική οικονομία εκτός από τον τουρισμό και τη ναυτιλία χρειάζεται και περισσότερες εξαγωγές.

Όσον αφορά στις σχέσεις με τους εργαζόμενους, προέταξε τρεις προτεραιότητες: την ανταμοιβή της παραγωγικότητας, για την οποία η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει ώστε τέτοιου είδους ανταμοιβές να μην εξανεμίζονται από φόρους και εισφορές, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την εγκαθίδρυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή να ενθαρρυνθεί η συμπλήρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με προγράμματα του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Φέσσας τόνισε τέλος ότι: «Το 1981 όταν ξεκίνησα την επιχείρηση μου ήταν ένα startup της εποχής του. Το ότι βρίσκομαι στην θέση αυτή σήμερα και σας απευθύνω το λόγο, είναι μια επιβεβαίωση ότι η πατρίδα μας προσφέρει ευκαιρίες σ’ όσους θέλουν να προσπαθήσουν και να διακριθούν».