Ένα χρόνο μετά την είσοδο 21 πολλά υποσχόμενων επιχειρηματικών ομάδων στο «egg-enter-grow-go» και καθώς πλησιάζουν στην «αποφοίτησή» τους, στο «go», με ώριμα πλέον επιχειρηματικά σχέδια και εξαίρετες επενδυτικές ευκαιρίες, το πρόγραμμα «egg», μια πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank την οποία σχεδίασε και υλοποιεί με το Corallia, διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων με σκοπό την «εκκόλαψη» ενός δικτύου «Αγγέλων Επενδυτών» στην Ελλάδα, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014.

Διεθνώς οι «Άγγελοι Επενδυτές» προσφέρουν οικονομική υποστήριξη σε startups και νέους επιχειρηματίες, συνήθως με πιο ευνοϊκούς όρους από τους άλλους επενδυτές, επενδύουν περισσότερο στο πρόσωπο παρά στη βιωσιμότητα της επιχείρησης καθεαυτής και ενδιαφέρονται περισσότερο να πετύχει το επιχειρηματικό σχέδιο παρά να αποκομίσουν ένα μεγάλο κέρδος από την επένδυση σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια του 1ου egg Investor Day, 17 επιλεγμένες startups του Corallia, του egg, του IQbility και του Orange Groove διαγωνίστηκαν στη δημόσια παρουσίαση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, εκπαιδεύτηκαν και πήραν ανάδραση από κορυφαίους επιχειρηματίες, επενδυτές και από στελέχη των Golden Seeds, ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα Αγγέλων Επενδυτών στις ΗΠΑ, με παρουσία στη Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Τέξας και Silicon Valley.

Οι 4 καλύτερες startups, CityGame (Corallia), Insiders Travel Experiences (egg), SoCool (egg) και Truckbird (egg) είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν, στους Αγγέλους Επενδυτές καθώς και να συνομιλήσουν μαζί τους με σκοπό την επένδυση στην ιδέα, την ομάδα και το σχέδιό τους.

Οι Άγγελοι Επενδυτές, είχαν νωρίτερα την ευκαιρία να «εκπαιδευτούν» από τους Golden Seeds στις βασικές αρχές της αξιολόγησης των startups, της εκτίμησης της επένδυσης, του κλεισίματος της συμφωνίας και της εξόδου και απο-επένδυσης έπειτα από την επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, οι παρευρισκόμενοι επενδυτές κάλεσαν τις ομάδες που κέντρισαν το ενδιαφέρον τους και έκαναν προκαταρκτικές επενδυτικές συζητήσεις.

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank, ανέφερε σχετικά: «Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που απευθύνομαι σήμερα σε εσάς που καλείστε να δώσετε στήριξη σε αυτό που αποκαλούμε κίνημα των startups στη χώρα μας, ένα κίνημα που είναι ελπιδοφόρο αλλά απαιτεί τη σώφρονα και συστηματική υποστήριξη όλων μας για να συμβάλει ουσιαστικά σε μια ανανεωμένη αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Θέλω, επίσης, να σας καλέσω να συμβάλουμε στην αλλαγή της υπάρχουσας αντίληψης για την ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου και στην ανάπτυξη ενός συνεργατικού συν-επενδυτικού πνεύματος στη χώρα μας».

O καθ. Βασίλειος Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia, επισήμανε κατά το κλείσιμο των εκδηλώσεων: «Φεύγοντας από εδώ σήμερα, πιστεύω ότι πραγματικά υπάρχει ελπίδα για το μέλλον αυτής της χώρας».

Ο κος Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας και συντονιστής της ομάδας εργασίας νέας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του υπ. Ανάπτυξης, ανέφερε ότι «σύντομα θα έχουμε έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τους επιχειρηματικούς αγγέλους, το οποίο θα καθορίσει με απλό και ξεκάθαρο τρόπο, ποιος έχει το προφίλ του επιχειρηματικού αγγέλου και τα κίνητρα (φοροαπαλλαγές) που θα δίνονται για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε νεοφυείς, καινοτόμες εταιρείες από τους αγγέλους».

Ο κος David Beatty, γενικός διευθυντής των Golden Seeds στη Νέα Υόρκη, δήλωσε, «Η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia έχουν λάβει πλέον μία σημαντική ηγετική θέση στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με την υποστήριξη του egg και βάζουν ακόμη ένα σημαντικό λιθαράκι με τη δημιουργία ενός Δικτύου Αγγέλων Επενδυτών στην Ελλάδα. Μακάρι να έβλεπα περισσότερες τράπεζες, σε όλο τον κόσμο, να κάνουν το έργο αυτό για το οικοσύστημα καινοτομίας τους».

Η κα Jackie Magno, από τους Golden Seeds στη Σίλικον Βάλλεϋ, δήλωσε, «Εντυπωσιαστήκαμε από την ποιότητα των ελλήνων startuppers και των επιχειρηματικών τους σχεδίων και το γεγονός ότι ήταν δεκτικοί στην ανάδρασή μας και ικανοί να μετατρέψουν κάθε συμβουλή που έλαβαν σε πραγματικές αλλαγές».