Ξεκινάει από σήμερα η πίστωση 206.000 λογαριασμών που αντιστοιχούν στα νοικοκυριά που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 133,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, εγκρίθηκε η αναδιανομή 133,2 εκατ. ευρώ σε 205.912 νοικοκυριά, ήτοι η χορήγηση 647 ευρώ περίπου ανά δικαιούχο. Ο ίδιος τόνισε πως σήμερα θα πιστωθεί το ποσόν της εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης σε πάνω από 75.328 ένστολους.

Σε ότι αφορά τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται- και εκπτώσεις ως προς το προς διανομή ποσόν, δεν πρόκειται να γίνουν».

Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

-Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.

-Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.

-Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.

-Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.

-Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.

-Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, είναι σε διαδικασία ελέγχου.

Παράλληλα, ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται, με ικανοποιητικό ρυθμό. Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη μικρή αύξηση του ορίου του ετήσιου εισοδήματος στα 6.500 ευρώ από 6.000 ευρώ, για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος.