Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης ανακάμπτει με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας Markit επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου μείωσαν τις τιμές των προϊόντων τους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Επικεφαλής της ανάπτυξης ήταν και εκ νέου η Γερμανία και, ενώ οι ισπανικές και ιταλικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αύξηση της δραστηριότητάς τους, ο γαλλικός μεταποιητικός τομέας παρέμεινε εξασθενημένος. Ο οριστικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit αυξήθηκε τον Απρίλιο στις 53,4 μονάδες από 53 μονάδες τον Μάρτιο. Πρόκειται για τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης PMI ήταν υψηλότερος από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 56,5 μονάδες από 55,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

«Ο δείκτης PMI σκιαγραφεί μία υποσχόμενη εικόνα για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης στην αρχή του δεύτερου τριμήνου. Η ανάκαμψη αποκτά ευρύτερη βάση και για τον λόγο αυτό ελπίζουμε ότι θα είναι και πιο βιώσιμη, καθώς η αυξημένη ζήτηση από κάθε χώρα – μέλος τροφοδοτεί την ανάπτυξη των άλλων χωρών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον. Ο γερμανικός PMI αυξήθηκε περαιτέρω, ο ιταλικός αυξήθηκε σε υψηλό τριών ετών και ο ισπανικός απείχε ελάχιστα από το υψηλό 4 ετών του Μαρτίου. Ο γαλλικός PMI, όμως, υποχώρησε στις 51,2 μονάδες από τις 52,1 μονάδες.