Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη για να στηρίξει τη χώρα αυτή, η οποία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Ακόμη το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κατάλογος αυτός περιείχε ως τώρα 18 πρόσωπα σε βάρος των οποίων είχε επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων από τον Μάρτιο.

Τα τέσσερα νέα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό δάνειο ύψους 1 δισεκ. ευρώ σκοπό έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τρέχουσες χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις και προστίθεται στα 610 εκατ. της μακροοικονομικής βοήθειας που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει η ΕΕ στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί.

Συνολικά η ΕΕ προβλέπει να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 11 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά η εκταμίευση του ποσού έχει ως όρο τη σύναψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στο Κίεβο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα σημερινά μέτρα ανακοινώθηκαν μετά την υπογραφή της πολιτικής πτυχής της συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία στις αρχές του Μαρτίου.

Στόχος είναι να «βοηθήσουν τη χώρα στην πολιτική μετάβαση και να ενθαρρύνουν την εφαρμογή πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», εξήγησε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η μείωση των δασμών στα προϊόντα τα οποία εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ουκρανία θα επιτρέψει στο Κίεβο να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η μείωση αυτή θα ισχύσει έως και την 1η Νοεμβρίου 2014, δηλαδή για περίπου επτά μήνες, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου Ουκρανίας. Το 2012 η αξία των προϊόντων τα οποία εξήχθησαν στην Ευρώπη από την Ουκρανία ανήλθε σε 14,6 δισεκ. ευρώ, ενώ τα προϊόντα κρατών μελών της ΕΕ που εισήχθησαν στην Ουκρανία είχαν αξία 23,8 δισεκ. ευρώ.