Airbnb: Έρχονται διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα

Τι ισχύει με τα πρόστιμα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:28
27/09/2020
Airbnb: Έρχονται διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα
2
loading

Ηλεκτρονικό δίχτυ γύρω από τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb απλώνει η ΑΑΔΕ.

Από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά εκτεταμένες διασταυρώσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει να στέλνει ηλεκτρονικά «ραβασάκια» σε όσους εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ θα λάβει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb,  Booking, HomeAway  τα στοιχεία για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι από ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019. Πρόκειται για δύο έτη, στα οποία το φαινόμενo Airbnb κυριαρχούσε στην αγορά των ακινήτων ανεβάζοντας κατακόρυφα τις τιμές ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις και μάλιστα εάν αρνούνται ή δεν τα παραχωρήσουν έγκαιρα, τους επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως και 100.000 ευρώ. Τα στοιχεία που θα λάβει η ΑΑΔΕ, θα αφορούν στο εισόδημα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος στην Ελλάδα, από την ενοικίαση κατοικίας στο πλαίσιο της «οικονομίας διαμοιρασμού». Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τις  φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα εισοδήματα δηλώθηκαν ή κρύφτηκαν από την Εφορία.

Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει κανονικά ότι εισέπραξαν, δεν θα έχουν να φοβούνται τίποτα. Για τους υπόλοιπους όμως, αναμένονται βαριά πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία μπορούν να «κουρέψουν»  εάν σπεύσουν και υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν κατ΄ αρχήν την επιβολή αυτοτελούς προστίμου το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 20.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αφορούν τις ακόλουθες παραβάσεις:

- Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000Χ4).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Ελπιζω αυτη η μαστιγα του υπερκερδους να σβησει.
  Να θελει ο αλλος να βγαλει ολη την αξια ενος διαμερισματος σε λιγα χρονια.
  Νοοτροπια που φερνει σε αδιεξοδο οικογενειες που δεν ειχαν την τυχη η την δυναμη για ενα ακινητο.
  Εκτοξευοντας ενοικια σε παρανοϊκα επιπεδα ξεφευγοντας σε ενα παραλληλο συμπαν εκτος της σκληρης πραγματικοτητας εργασιας και διαβιωσης.

 2. avatar Οι περισσοτερες εξοχικες κατοικιες…

  ...εχουν γινει arbnb και σιγα μην μπαινουν σε γνωστες πλατφορμες. !οι επιτηδειοι ξερουν περισσότερα μαλλον παραθυρακια απο οσα γνωριζει η ααδε. Προσλαβετε νεους ειλικρινεις κ μορφωμενους οικον.ελεγκτες να δειτε αποτελεσματα κυριοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει