Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται πως ετοιμάζουν την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, δίχως νέο «κούρεμα», αλλά με επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης από 30 σε 50 χρόνια καθώς και περαιτέρω μείωση ορισμένων επιτοκίων

Το πρακτορείο- που επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε – σημειώνει πως ένας από τους λόγους πίσω από την επιτυχία της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές- μία ημέρα πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα – ήταν η προσδοκία των επενδυτών πως η Ευρώπη θα διευκολύνει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η χώρα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.

Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να τεθεί επισήμως επί τάπητος στα τέλη Απριλίου, μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat. Αν και το Eurogroup έχει τοποθετήσει την έναρξη της συζήτησης το φθινόπωρο, η Αθήνα επιδιώκει να θέσει το ζήτημα πριν το καλοκαίρι, σημειώνει το πρακτορείο.

Βάσει της συμφωνίας Eurogroup-ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2012, οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί πως θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εφόσον η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μεταξύ αυτών το χρέος να πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και “σημαντικά κάτω” από το 110%, το 2022.