Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) έχει παρατηρηθεί διεθνώς πτώση της αποταμίευσης των νοικοκυριών τα οποία το 2009 αύξησαν τις καταναλωτικές δαπάνες τους κατά 65% σε αναλώσιμα και διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

«Η διατήρηση του εορτασμού της αποταμίευσης κάθε 31 Οκτωβρίου δεν αποτελεί σήμερα ένα αναχρονιστικό θεσμό που θα θέλαμε και εμείς οι πολίτες – καταναλωτές να καταργηθεί. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να παραμείνει ως θετική σύγκριση του παρελθόντος με το αρνητικό μοντέλο της υπερκατανάλωσης με υπερδανεισμό, του σήμερα».

Οι λόγοι της σημαντικής μείωσης της αποταμίευσης είναι πολλοί, με σημαντικότερους τη δημιουργία ενός υπερκαταναλωτικού μοντέλου, της αύξηση των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, της παροχής και πρόσκλησης στο δανεισμό όχι μόνο για αντιμετώπιση των αναγκαίων αλλά και των μη αναγκαίων αγαθών, εξαιτίας του πολύ χαμηλού επιτοκίου στις αποταμιεύσεις και της πολιτικής των τραπεζών να στρέφουν τον καταναλωτή σε οποιασδήποτε μορφής καταναλωτικά δάνεια, retail, που επιφέρουν μεγαλύτερο κέρδος στις τράπεζες.

«Τελικά σήμερα μπορούμε να μιλάμε για υπερανάλωση δανεικών και όχι για αποταμίευση» σημειώνει το ΙΝΚΑ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.