Αναδρομικά συντάξεων: Ποιους αφορά και πότε καταβάλλονται άτοκα

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι οριζόντια και η τροπολογία έχει κατατεθεί στη βουλή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21:40
29/07/2020
Αναδρομικά συντάξεων: Ποιους αφορά και πότε καταβάλλονται άτοκα
3
loading

Η κυβέρνηση ανακοίνωση σήμερα ότι θα δοθούν σε συνταξιούχους αναδρομικά κύριων συντάξεων. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αφορά περίπου δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι οριζόντια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση αγορά όχι μόνο τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και χωρίς κούρεμα εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπογραμμίζεται από τις ίδιες πηγές  ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Άλλωστε όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλή όπου ανακοίνωσε την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών σε σε όλους τους συνταξιούχους «η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση άλλων αιτημάτων».

Κατατέθηκε η τροπολογία

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους.

Στην σχετική τροπολογία αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταβάλλονται ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα προς αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν και αίρεται με τον τρόπο αυτό το σωρευτικό αποτέλεσμα των μειώσεων και περικοπών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι:

1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ' εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,

3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

4. Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Giorgis

    «η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση άλλων αιτημάτων». Δηλαδή όποια κυβέρνηση θέλει αρνείται τις υποχρεώσεις της που προκύπτον από δικαστικές αποφάσεις με το πρόσχημα του δημόσιου συμφέροντος. Η αξιοπιστία του κράτους που καταβαραθρώνεται έτσι, να φανταστώ δεν είναι προς την κατεύθυνση του δημόσιου συμφέροντος.

  2. avatar Ανενδοτος

    Δηλαδή η τροπολογία αφορά μόνο τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα ; και οι υπόλοιπες του δημοσίου και αλλων ποτε θα δοθούν ; Η δεν θα δοθούν καθόλου ;

  3. avatar Ελεν Παπη

    Εκλογές το φθινόπωρο σίγουρα πράγματα. Ας είναι καλά η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άφησε γεμάτα ταμεία, που βεβαίως πιάστηκε κορόιδο που δε μοιρασε τότε λεφτά να έπαιρνε πάλι τις εκλογές

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει