Πέρασε στα… ψιλά νέο χαράτσι στα αυθαίρετα

Διπλασιάζονται τα πρόστιμα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:30
20/01/2014
Πέρασε στα... ψιλά νέο χαράτσι στα αυθαίρετα
5
loading

Με υπουργική απόφαση, που δεν ανακοινώθηκε, αυξάνεται κατακόρυφα η επιβάρυνση για την τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων, που είναι βοηθητικοί.

Δεν έφταναν οι διαρκείς εκπλήξεις, που βιώνουν οι φορολογούμενοι από την εφορία, με τις συνεχείς αλλαγές σε πρόστιμα και συντελεστές, πλέον και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων καλούνται να αντιμετωπίσουν τους αιφνιδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με μια απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, που επιχειρήθηκε να περάσει στα... ψιλά, το ΥΠΕΚΑ διπλασίασε μέσα σε μια νύχτα το πρόστιμο, που επιβάλλεται στους βοηθητικούς χώρους, οι οποίοι είναι αυθαίρετοι και επιχειρείται να τακτοποιηθούν.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο τελευταίος νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι τα πρόστιμα υπολογίζονται επί τετραγωνικών, με μειωτικό συντελεστή 50% όταν πρόκειται για συγκεκριμένους χώρους, τους λεγόμενους βοηθητικούς.
Δηλαδή, υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, που έχουν χτιστεί αυθαίρετα, επιβαρύνονται με πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται στο μισό της επιφάνειάς τους.

Ξαφνικά, την προηγούμενη Τρίτη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του Σταύρου Καλαφάτη, σύμφωνα με την οποία η παραπάνω ρύθμιση περιορίζεται στους χώρους με επιφάνεια μέχρι 50 τμ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλοι οι βοηθητικοί χώροι με επιφάνεια άνω των 50 τετραγωνικών, θα υπολογίζονται ως κύριοι - δηλαδή το πρόστιμο θα επιβάλλεται για όλα τα τετραγωνικά και όχι μειωμένα στο μισό. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η έκπτωση χάνεται για το σύνολο της επιφάνειας και όχι μόνο για το τμήμα του εμβαδού από τα 51 τετραγωνικά και πάνω ! Πολύ απλά, σε πολλές περιπτώσεις κτισμάτων, το τελικό πρόστιμο των βοηθητικών χώρων διπλασιάζεται, αφού λογίζονται ως κύριοι !

Τα παραδείγματα, που ακολουθούν, είναι χαρακτηριστικά και αφορούν ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές της ιδίας βαρύτητας :

Αυθαίρετο κτίσμα με κύριους χώρους 100 τ.μ. και βοηθητικούς 50 τ.μ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ :

ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ : Επί κυρίων χώρων 125 τ.μ.
ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ : Επί κυρίων χώρων 125 τ,μ,
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Αυθαίρετο κτίσμα με κύριους χώρους 100 τ.μ. και βοηθητικούς 100 τ.μ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ :

ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ : Επί κύριων χώρων 150 τ.μ.
ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ : Επί κύριων χώρων 200 τ.μ.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 33%

Αυθαίρετο κτίσμα με κύριους χώρους 100 τ.μ. και βοηθητικούς 200 τ.μ.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ :

ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ : Επί κύριων χώρων 200 τ.μ.
ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ : Επί κύριων χώρων 300 τ.μ.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 50%

Είναι προφανές ότι - με το νέο τρόπο υπολογισμού - παγιδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα. Την επιβάρυνση δεν θα γλυτώσουν και όσοι έχουν υποβάλλει δηλώσεις με τον Ν. 4014/2011 και επιθυμούν να μεταφέρουν την δήλωσή τους στον Ν. 4178/2013. Μάλιστα, για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυτή την ξαφνική απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε φροντίσει στο κείμενο του νόμου να περιλάβει ότι ο αναπληρωτής υπουργός μπορεί - με απόφασή του - να αλλάξει τους συντελεστές και οποιοδήποτε άλλο κριτήριο υπολογισμού.

Μπορεί, βέβαια, το Υπουργείο να διευκρινίσει ότι το μέτρο αφορά μόνο στους ισόγειους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης κλπ.), αλλά και στην περίπτωση αυτή η αναστάτωση των πολιτών είναι δικαιολογημένη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Lena Lem

  Πάντως η απόφαση αποκλείεται να δημοσιεύτηκε τώρα, αφού δεν είναι πια υπουργός ο Καλαφάτης.

 2. avatar Dim Kent

  Καλά κάνουνε... σκίστε τα. Αυθαίρετα δεν είναι; Το λέει και η λέξη!

  1. avatar Dim Kent

   Οι αρνητικές προφανέστατα είναι από κατόχους αυθαιρέτων! Γιατί κύριοι; Δεν είστε παράνομοι; Αυθαίρετο δεν είναι; Άρα δεν πήρατε άδεια. Άρα είστε παράνομοι. Αλλά έτσι είμαστε εδώ στην Ελλάδα. Να ακολουθούν ΟΛΟΙ οι άλλοι τον νόμο ΕΚΤΟΣ από εμάς!!! Έτσι; Φάτε λοιπόν το έξτρα χαράτσι στην μάπα μπας και προχωρήσουμε λίγο.

   1. avatar κεραυνος

    Dim Kent .Ενα εντιμο κρατος δεν νομιμοποιει την παρανομια για να κονομησει και αυτο απο την παρανομια.Ειναι αυθαιρετο;Γκρεμισε το.Αλλιως θυμιζεις νταβατζη, που διευκολυνεις την παρανομια για να τα *παιρνεις*.

    1. avatar candersezar

     Ακομα ποιο σωστό και αυτό. Ολα τα σπίτια στις πολυκατοικίες που εχουν γίνει δωματια να γκεριμιστούν, και ρωτάω : μήπως θα επιρεαστεί η στατικότητα του κτηρίου;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει