Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες στους τομείς που αφορούν το χαρτοφυλάκιο του προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του, «το 2020 ξεκίνησε ως μια χρονιά που φαινόταν πως θα είχαμε μια μεγάλη οικονομική επιτυχία. Αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο που ήρθε ο Covid-19».

«Το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε τον έλεγχο της κερδοσκοπίας σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια κατά τη διάρκεια της κρίσης, γιατί κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα, ενώ μερίμνησε για την ασφαλή λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Όμως, πέραν του ελέγχου της εσωτερικής αγοράς, ξεκινήσαμε την άμεση δημιουργία εργαλείων για να βάλουμε πάλι μπροστά την οικονομία μας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Και συνέχισε: «Τώρα προέχει να βάλουμε μπροστά την οικονομία και να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης, να κρατήσουμε ‘”ζωντανή” την οικονομία, προκειμένου το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης. Μπορώ να πω με περηφάνια ότι πετύχαμε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να γίνει εργαλείο παροχής ρευστότητας για την ελληνική οικονομία».

«Σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΗΧ ΙΙ. Μάλιστα, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση από τις 12 το μεσημέρι, για την παροχή δανείου για κεφάλαιο κίνησης με 100% επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια. Το ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε από σήμερα από τα 1,3 δισ. σε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μόχλευση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα να ενεργοποιείται στις αρχές Ιουνίου και μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή των τραπεζών λήγει στις 26 Μαΐου. Το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε σε λιγότερο από 50 ημέρες με την Ε.Ε., ενώ υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόντουσαν 7-12 μήνες», είπε και προανήγγειλε νέες δράσεις ρευστότητας που κινητοποιούν συνολικά 5 δισ. ευρώ.

«Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων, μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διατίθεται από το κράτος για τα συγκεκριμένα εργαλεία ανέρχεται σε 1,28 δισ. ευρώ», ήταν τα λόγια του.

Για τις στρατηγικές και τις μεγάλες επενδύσεις το σύνολο των νέων εγκρίσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει φάκελο, συνολικά δηλαδή περίπου 2.000 επιχειρήσεις», για να συμπληρώσει ότι «μόλις πριν λίγες ημέρες λάβαμε από τις ευρωπαϊκές Αρχές 2,7 δισ. ευρώ».

«Σε άμεση προτεραιότητα τίθενται 40 μεγάλα έργα. Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021-2027 προιστίθενται πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός, για να τονίσει ότι «η κυβέρνηση δημιουργεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας για τις επιχειρήσεις».

«Σε συνεργασία με ΥΠΟΙΚ θα έχουμε σχέδιο για μικροπιστώσεις, για να αποκτήσουν κεφάλαιο κίνησης. Στόχος είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω», είπε.

«Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε μόλις 16 ημέρες. Έχουμε εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρήσαμε στις αδειοδοτήσεις στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ, ύψους 80 εκατ. ευρώ», επισήμανε.

«Σεβόμαστε τις τράπεζες, όμως αυτήν τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στις χορηγήσεις αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων», δήλωσε ο υπουργός, δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων. Και πρόσθεσε: «Ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν το τυπικό γράμμα της νομιμότητας γιατί η οικονομία έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας».

«Θέλω όλοι μαζί να καμαρώσουμε σε λίγους μήνες μια Ελλάδα που εξέρχεται της κρίσεως. Όπως τα καταφέραμε στην υγειονομική φάση της κρίσης το ίδιο θα καπνού με και στην οικονομική φάση. Θέλω να πάμε μπροστά όλοι μαζί», ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε ο κ. Γεωργιάδης.

Τα βασικά σημεία της παρουσίασης των υπουργών.