Θετικά σημάδια από το μέτωπο της βιομηχανίας

Αύξηση βιομηχανικών παραγγελιών και δείκτη κύκλου εργασιών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
13:55
20/10/2010
Θετικά σημάδια από το μέτωπο της βιομηχανίας
loading

Αύξηση 13,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Αύγουστο φέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2009, έναντι μείωσης 25,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση αυτή προήλθε αποκλειστικά από νέες παραγγελίες από το εξωτερικό και, συγκεκριμένα, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 11,2%, λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και της συρρίκνωσης στην κατανάλωση, και

β. Στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 63,8%.

Εν τω μεταξύ σημαντική αύξηση 17,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον ίδιο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2009, έναντι μείωσης 25,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

α. Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων κατά 44%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 16,7%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην παραγωγή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (64,9%), βασικών μετάλλων (55,1%), ηλεκτρονικών υπολογιστών- ηλεκτρονικών και οπτικώνπροϊόντων (53,7%), παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (29,7%) και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (28,9%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις ήταν στην παραγωγή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (58,4%), δερμάτων- ειδών υπόδησης (36,2%), επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (30,4%), εκτυπώσεων (15,8%) και ειδών ένδυσης (12,7%).

Παράλληλα, η αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία προέρχεται ως επί το πλείστον από παραγγελίες που είχαν δοθεί από το εξωτερικό και, συγκεκριμένα, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

• Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 3,1%, και

• Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 56,7%.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει