Η εκτέλεση του προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι εφέτος θα επιτευχθεί ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013, χωρίς το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 διαμορφώθηκαν σε 88,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης διαμορφωθήκαν σε 86,8 δισ. ευρώ.

Σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή του συσσωρευμένου ύψους των εκκρεμών υποχρεώσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακόμη και σε όρους προγράμματος οικονομικής πολιτικής (μετά την αφαίρεση των ANFAs και SΜPs, ύψους 2,18 δισ. ευρώ), διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που παρέχει ικανοποιητικές ποσοτικές ενδείξεις για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο τέλος του έτους.