Ως μονόδρομο βλέπει ο νομπελίστας καθηγητής, Χριστόφορος Πισσαρίδης τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών για τη μείωση του δημόσιου χρέους στην Κύπρο.

Ο κ. Πισσαρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε πεπεισμένος σε σχέση με τη θεσμική αλλαγή των ημικρατικών οργανισμών και ανέφερε ότι το εθνικό συμβούλιο εθνικής οικονομίας έχει ετοιμάσει μία εμπεριστατωμένη και σε βάθος έκθεση σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί ο τρόπος της ιδιωτικοποίησης να είναι ίδιος τουλάχιστον στους δύο μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών και την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι ως οικονομολόγος υποστηρίζει το διαχωρισμό δικτύου και προμηθευτών, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται πιο εύκολος ο ρυθμιστικός έλεγχος της κυβέρνησης.

«Δεν βλέπω το λόγο να παραμείνει το κράτος μέτοχος σε κάποιους οργανισμούς, παρά το γεγονός ότι δεν έχω έντονες απόψεις ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε.

Εξήγησε επίσης ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση των ημικρατικών οργανισμών θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του δημόσιου χρέους. «Το κράτος», πρόσθεσε, «θα εξοικονομήσει σε μία τέτοια περίπτωση και τόκους».

Υπέδειξε ότι «το πλέον σημαντικό από την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών είναι ότι οι οργανισμοί αυτοί θα πάνε σε χέρια ιδιωτών που γνωρίζουν το αντικείμενο για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να εργοδοτήσουν το προσωπικό και τις ειδικότητες που χρειάζονται».

Ο κύπριος νομπελίστας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών οι τιμές τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του τηλεφώνου θα πέσουν και ότι κερδισμένος θα είναι ο καταναλωτής