Διήμερη αναβολή έλαβε η προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας, με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζήτησαν πρόσθετο χρόνο για να αξιολογήσουν τα στοιχεία που παρέλαβαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Εργασίας και έτσι η αρχικώς προγραμματισμένη για αύριο το απόγευμα συνάντηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της Κυριακής

Ερωτηθείς σήμερα από την Ουάσιγκτον για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα ολοκληρωθεί καθώς επανεκκίνησε μόλις την προηγουμένη Τρίτη.

«Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα απαιτηθούν για να φθάσουμε στον στόχο του Προϋπολογισμού 2014», είπε ο κ. Ράις, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που έφεραν τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν να δηλώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην σύσκεψη της προηγούμενης Τρίτης ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε προς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τα εξής: «Μην λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί απλά θα τα πάρετε». Ο ίδιος φέρεται να προσέθεσε πως « όποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία , αλλά αυτοί οι κραδασμοί θα απορροφηθούν».

Πάντως, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη συγκεκριμένη συνάντηση ανέφερε σήμερα Πέμπτη πως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αντίτεινε στην τρόικα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει νέα μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα και ότι θα επικεντρώσει τις προσπάθειες στην είσπραξη φόρων και εισφορών.

Σημειώνεται πως οι επικεφαλής της τρόικα θα παραστούν στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες όπου και θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για την πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το εάν θα επιστρέψουν ευθύς αμέσως στην Αθήνα ή μελά από κάποιο διάστημα.