Η Ελλάδα έχει πλήρη χρηματοδότηση για το επόμενο 12μηνο, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρά το χρηματοδοτικό κενό των 4,4 δισ. ευρώ, επισημαίνει η Deutsche Bank, σε νέα 6σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο «2014 Eurozone sovereign issuance estimates».

Σύμφωνα με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα, τα 16 δισ. ευρώ από τον EFSF προορίζονται για Αθήνα και Λισαβόνα. Όπως αναφέρεται, οι εκδόσεις ομολόγων θα είναι μηδενικές για την Ελλάδα το 2014, όπως ακριβώς και το 2013.

Σε ό,τι αφορά στον προσωρινό μηχανισμό στήριξη της ΕΕ, τον EFSF, η Deutsche Bank υποστηρίζει πως παραμένει ενεργός στις αγορές, προχωρώντας σε εκδόσεις χρέους, για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των χωρών που λαμβάνουν πακέτο διάσωσης. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, ο EFSF έχει ακόμη κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στη στήριξη Ελλάδας και Πορτογαλίας. Για το 2014, οι εκδόσεις χρέους του EFSF θα κινηθούν κοντά στα 23 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης, η γερμανική τράπεζα διαμηνύει πως οι εκδόσεις ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών θα μειωθούν κατά το 2014. Ειδικότερα, η Deutsche Bank προβλέπει πως για το επόμενο έτος, οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη δεν θα ξεπεράσουν τα 865 δισ. ευρώ. Για το 2013, οι εκδόσεις ομολόγων είναι ελαφρώς υψηλότερες, ήτοι στα 880 δισ. ευρώ.