Δίχτυ προστασίας στα νοικοκυριά που θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους μετά την 1η Μαΐου 2020 σχεδιάζει να απλώσει η κυβέρνηση. Η κατάργηση της προστασίας από την Πρωτομαγιά σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς, οδηγεί στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου το οποίο θα είναι εντός των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας και δεν θα προκαλεί στρεβλώσεις. Το νέο σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα νοικοκυριά που θα χάσουν το σπίτι τους θα λαμβάνουν ένα στεγαστικό επίδομα για το σπίτι που θα ενοικιάζουν ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα ενσωματώσει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και ταυτόχρονα θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πλαίσιο να είναι ακόμα πιο αυστηρό σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα  δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά να μην βρεθούν στο δρόμο\ ή ακόμα και εάν χάσουν την πρώτη τους κατοικία να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο:

–              Κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως δεχθεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.

–              Όσοι οφειλέτες χάσουν την πρώτη τους κατοικία με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια να επιδοτούνται ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.

–              Το στεγαστικό αυτό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το εισόδημα, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού, ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι κ.τ.λ. Μάλιστα στα κονδύλια για το νέο στεγαστικό αυτό επίδομα σχεδιάζεται να προστεθούν και τα κονδύλια που σήμερα προβλέπονται για την κρατική επιδότηση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, για δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο και πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Νέο πτωχευτικό πλαίσιο

Η λογική του νέου πτωχευτικού φυσικών προσώπων είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πριν ο οφειλέτης χάσει το σύνολο της περιουσίας του. Σε πρώτη φάση θα προβλέπεται εξωδικαστική προσπάθεια διευθέτησης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα αναζητούν μεταξύ τους τη λύση μέσω της αναδιάρθρωσης και της ρύθμισης του χρέους του οφειλέτη και σε αυτή τη φάση ο οφειλέτης θα υποχρεούται να συναινέσει στη ρευστοποίηση της περιουσίας του. Ωστόσο, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας ή του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη δεν καλύπτει το σύνολο των χρεών, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και με αίτησή του να ζητήσει την πτώχευσή του. Το δικαστήριο θα μπορεί μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας να αποφασίσει την πλήρη διαγραφή οφειλών δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία. Τα χρέη που θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο θα αφορούν χρέη τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ή τρίτους.