Αυτά είναι τα νέα πρόστιμα για τις παραβάσεις στα εργασιακά, πότε φτάνουν τις 8.000 ευρώ

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
14:08
16/01/2020
Αυτά είναι τα νέα πρόστιμα για τις παραβάσεις στα εργασιακά, πότε φτάνουν τις 8.000 ευρώ
8
loading

Τα νέα πρόστιμα για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Η απόφαση αφορά την κατηγοριοποίηση παραβάσεων και τον καθορισμό ύψους προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και καθορίζονται μέθοδοι υπολογισμού των επιβαλλόμενων προστίμων από τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, με τη συνεκτίμηση των προβλεπόμενων κριτηρίων. Για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων), συνεκτιμώνται τα εξής κριτήρια: i) η σοβαρότητα της παράβασης, ii) ο αριθμός εργαζομένων, iii) η επανειλημμένη επιβολή κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις, iv) o αριθμός των εργαζομένων που θίγονται, v) το μέγεθος της επιχείρησης, vi) το καθεστώς απασχόλησης, vii) η υπαιτιότητα.

Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, βάσει του αριθμού των εργαζομένων της στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται, ως εξής: σε μικρές επιχειρήσεις (1-10 εργαζόμενοι), σε μεσαίες επιχειρήσεις (11-20, 21-50 εργαζόμενοι) και σε μεγάλες επιχειρήσεις (51-150, 151-250 και 251 και άνω εργαζόμενοι).

Ολόκληρη η υπουργική απόφαση με αναλυτικούς πίνακες για τις παραβάσεις και τα πρόστιμα

Υπολογισμός προστίμου για τις γενικές παραβάσεις του παραρτήματος Ι, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θιγομένων

Ως προς τις γενικές παραβάσεις του παραρτήματος Ι, που επισυνάπτεται, το ύψος του προστίμου υπολογίζεται, ανεξάρτητα από αριθμό των θιγομένων, ως εξής:

α. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 1 έως 10 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας,το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται:

 • 300 ευρώ για χαμηλές,
 • 500 ευρώ για σημαντικές,
 • 1.000 ευρώ για υψηλές και
 • 1.800 ευρώ για πολύ υψηλές παραβάσεις.

β. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 11 έως 20 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας, το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται:

 • 400 ευρώ για χαμηλές,
 • 800 ευρώ για σημαντικές,
 • 1.200 ευρώ για υψηλές και
 • 2.000 ευρώ για πολύ υψηλές παραβάσεις.

γ. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 21 -50 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας, το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται:

 • 800 ευρώ για χαμηλές,
 • 1.500 ευρώ για σημαντικές,
 • 2.000 ευρώ για υψηλές και
 • 3.000 ευρώ για πολύ υψηλές παραβάσεις.

δ. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 51 -150 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας, το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται:

 • 1.000 ευρώ για χαμηλές,
 • 2.000 ευρώ για σημαντικές,
 • 2.500 ευρώ για υψηλές και
 • 4.000 ευρώ για πολύ υψηλές παραβάσεις.

ε. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 151 -250 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας, το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται:

 • 1.500 ευρώ για χαμηλές,
 • 2.500 ευρώ για σημαντικές,
 • 3.000 ευρώ για υψηλές και
 • 6.000 ευρώ για πολύ υψηλές παραβάσεις.

στ. Σε επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 251 και άνω άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας, το συνολικό πρόστιμο για κάθε παράβαση ορίζεται:

 • 2.000 ευρώ για χαμηλές,
 • 3.000 ευρώ για σημαντικές,
 • 4.000 ευρώ για υψηλές και
 • 8.000 ευρώ για πολύ υψηλές παραβάσεις.

Υπολογισμός προστίμου για τις ατομικού χαρακτήρα παραβάσεις του παραρτήματος ΙΙ ανά θιγόμενο εργαζόμενο

Ως προς τις ατομικού χαρακτήρα παραβάσεις του παραρτήματος ΙΙ, που επισυνάπτεται, το πρόστιμο υπολογίζεται ανά θιγόμενο εργαζόμενο, δηλαδή για κάθε παράβαση επιβάλλεται συνολικό πρόστιμο που προκύπτει με πολλαπλασιασμό του καθορισμένου ποσού προστίμου της κάθε παράβασης στο παράρτημα ΙΙ επί τον αριθμό των θιγόμενων εργαζομένων.

Προσδιορισμός προστίμου σε περίπτωση επανειλημμένης επιβολής κυρώσεων για ίδιες παραβάσεις

Σε περίπτωση επανειλημμένης επιβολής κυρώσεων για τέλεση ίδιων παραβάσεων στο παρελθόν από την επιχείρηση/εργοδότη, το συνολικό ποσό του προστίμου προσαυξάνεται κατά 5% στις χαμηλές, 10% στις σημαντικές, 15% στις υψηλές και 20% στις πολύ υψηλές παραβάσεις, ως έχουν κατηγοριοποιηθεί στα παραρτήματα Ι και ΙΙ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Φουφοτος

  Οι εργοδότες κάνουν και 45 μέρες να πληρώσουν. Δεν δίνουν δώρα και δίνουν κάτω από τις συμβάσεις.

 2. avatar για τους αιώνια ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ

  εκβιαζόμενους εργαζόμενους......κατέφυγε στον...ΣΕΠΕ , για απλήρωτα 2 μηνών μισθούς και εξοντωτικές υπερωρίες (έκανε επέμβαση στο δεξί χέρι και φλεβίτη για επείγουσα εγχείρηση 2.000 Ε μακροχρόνια άνεργη/ανασφάλιστη/δεν έλαβε κανένα επίδομα), μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων/Πάσχα(ποινικό αδίκημα),μη καταβολή 2 χρόνων άδειας και επιδόματος αδείας(ποινικό αδίκημα),μη καταβολή υπερωριών, διαφορετική πρόσληωη από πραγματική εργασία....Στον ΣΕΠΕ ΜΈΣΑ παρουσία του ...ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ. Ο ...ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ την ΕΒΡΙΣΕ,ΤΗΝ ΕΦΤΥΣΕ στο πρόσωπο ,ενώ οι υπάλληλοι της έδωσαν μαντηλάκι να.... σκουπιστεί.Ο ΣΕΠΕ...αντί να αναγκάσει τον εργοδότη ΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΩΦΕΙΛΕ,να πληρώσει παραπέμπει την υπόθεση 4 χρόνια στα δικαστήρια όπου τελικά δικαιώνεται ο εργαζόμενος-η που απολυμένη και πάνω από 5 χρόνια ΑΝΕΡΓΗ πρέπει να βρεί 1.500 Ε να κάνει κατάσχεση.Γι\'αυτούς τους λόγους κι\'άλλους τόσους στόν ΣΕΠΕ και στούς αρμόδιους του υπουρδείου ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ η εγαζόμενη σας απονέμει το ...παράσημο της ανοιχτής παλάμης για την εξόντωση της ΤΕΜΠΕΛΑΣ/ΑΚΑΜΑΤΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ φελοίοι γκιοζκαραδες......ο...δικηγόρος δε μην ξεχ/ράσω βρήκε 200.000 κατάθεση της εργοδότου στην τράπεζα ...όμως...δυστυχώς....τα είχε κατασχέσει η...εφορία.....

 3. avatar Παραμύθια της Χαλιμάς

  Τίποτα δεν θα γίνει. Πρόστιμα χαδάκια ,ανύπαρκτα,και το αφεντικό να μην ξέρει τι να κάνει με τα λεφτά που κλέβει από τον εργάτη του.

 4. avatar maximq1

  Σύριος «επιχειρηματίας» με οκτώ καταστήματα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 9 χρόνια.
  Τα καταστήματα δεν είναι στο όνομά του αλλά σε Σύριους (αυτοφοράκιδες). Τους φέρνει στην Ελλάδα τους βγάζει ΑΦΜ ανοίγει επιχείρηση στο όνομά τους και μετά τους βοηθάει να πάνε στην Ευρώπη. Δεν πληρώνει ΙΚΑ δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Όταν ζορίσουν τα πράγματα από εφορία και ΙΚΑ το πουλάκι έχει πετάξει γιατί ο «επιχειρηματίας» φέρνει άλλους Σύριους και με την παραπάνω μέθοδο αλλάζει τον ιδιοκτήτη που έχει άλλο ΑΦΜ και πάει λέγοντας.
  Έκανα καταγγελία σε ΙΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας, οι καταγγελίες για την συγκεκριμένη φίρμα και διεύθυνση είχανε μαζευτεί βουνό. Ρωτώ στην επιθεώρηση. Ποια είναι η διαδικασία από εδώ και πέρα; «Η καταγγελία θα πάει στον εισαγγελέα». Και με τις υπόλοιπες καταγγελίες που έχουν πάει στον εισαγγελέα, έχει γίνει κάτι; «Όχι ο τότε φυσικός ιδιοκτήτης δεν βρέθηκε ποτέ». Τα ίδια και στο ΙΚΑ, εκεί είπαν αφού έχω τέτοια στοιχεία να πάω στην οικονομική αστυνομία. Πήρα τηλέφωνο. Και διαβάστε το καλό. Για να τον ψάξουν τον τύπο πρέπει να του κάνω επώνυμη καταγγελία. Λέω με απείλησε ότι θα βάλει φίλους του τζιχαντιστές να σφάξουν το παιδί μου και δεν μπορεί να γίνει αυτό. «Καλύτερα τότε μην κάνετε τίποτα» μου απάντησαν.
  Το άρθρο για ποιά νέα πρόστιμα λέει και που θα εφαρμοστούν; Σε μια μεγάλη εταιρία ίσως, σε μικροεπιχειρήσεις όπως η παραπάνω δύσκολο. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις με μαϊμού ιδιοκτήτες δεν είναι και λίγες.

  1. avatar NRG

   Μπράβο σου που ασχολήθηκες, άσχετα άν σε βοήθησε το σύστημα ή οχι. 2 ερωτήσεις: σε τί τομέα δραστηριοποιούνταν αν επιτρέται? και οταν ξανα-άνοιγε, άνοιγε με την ίδια επωνυμία ή διαφορετική?

   1. avatar maximq1

    Κάτι ξέρεις εσύ… Λοιπόν σου απαντώ ανάποδα. Ναι άνοιγε με την ίδια επωνυμία στην ίδια διεύθυνση και ο τομέας του είναι παροχή υπηρεσιών στο κομμάτι της ομορφιάς. Το αστείο είναι, το ανακάλυψα αργότερα, ο τύπος είχε βγει και σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό και έδωσε συνέντευξη, σαν Σύριος επενδυτής και κανείς δεν μπήκε στον κόπο από τον σταθμό να ρωτήσει αν η επιχείρηση ανήκει σε αυτόν..

    1. avatar NRG

     Δεν ξέρω κατι για την συγκεκριμένη περίπτωση. Ρωτάω γιατι άν η νέα εταιρεία είναι με την επωνυμία της παλίας, πολυ περισσότερο αν είναι και στην ίδια διεύθυνση, μπορεί πολύ εύκολα νομικά η νέα εταιρεία να θεωρηθεί ως συνέχεια της παλιάς, και οι οφειλές της προηγούμενης να περάσουν στη νέα. Δηλαδή να στραφεί το δημόσιο, ή ακόμα και ιδιώτες, ενάντια στη νέα εταιρία, από την ίδρυσή της κιολάς. Αλλά προφανώς κανείς δεν ασχολήθηκε....

     1. avatar maximq1

      Για το δικό μας δημόσιο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κυνηγάνε μόνο το ΑΦΜ που χρωστάει. Εγώ μπορώ να αγοράσω μια επιχείρηση και να κρατήσω τη φίρμα και μετά να την πουλήσω και ο επόμενος ιδιοκτήτης να κρατήσει και αυτός την ιδιά φίρμα. Βέβαια αν θέλει ο εκάστοτε υπάλληλος του ΙΚΑ ή της εφορίας ή ακόμα και της οικονομικής αστυνομίας να ασχοληθεί, μπορεί να βγάλει άκρη, αλλά στην Ελλάδα ο κάθε δημόσιος υπάλληλος είναι απλά διεκπεραιωτικός και αρκείται στη πρωτοκόλληση των καταγγελιών μόνο. Πραγματικά έχω μπει στον πειρασμό να την κάνω και εγώ αυτή την κομπίνα, τα διαφυγόντα έσοδα σε εφορία και ΙΚΑ από αυτού του είδους των επιχειρήσεων, μεμονωμένα, είναι δις και κανένας υπουργός δεν τα έχει δει συνολικά. Ευχαριστώ πάντως που ασχολήθηκες…

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει