Να αποφύγει επιβαρύνσεις για τον Προϋπολογισμό από την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ επιδιώκει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που μετείχε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ κ. Γκερτ Κούπμαν τόνισε πως αναζητούνται λύσεις για να μειωθεί η ενδεχόμενη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό από την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων προς τις τρεις εταιρείες , που συνολικά ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν επιμένει στο θέμα της ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και η προσοχή εστιάζεται στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ (ΕΑΣ) η οποία έχει λάβει άμεση επιχορήγηση από το κράτος ύψους 10 εκατ. ευρώ, αύξηση κεφαλαίου κατά 158 εκατ. ευρώ και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2004-2011. Μάλιστα, θα πρέπει να σταλούν πρόσθετα οικονομικά στοιχεία στην ΕΕ προκείμενου να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση για το θέμα.

Καθώς η ανάκτηση των 1,4 δισ. ευρώ θα τορπίλιζε την προσπάθεια για πρωτογενές πλεόνασμα αναζητείται τρόπος η αναδιάρθρωση των εταιρειών ή η πώληση των στοιχείων ενεργητικού τους να γίνει με τον πλέον συμφέροντα δημοσιονομικά τρόπο. Το θέμα των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τριών ΔΕΚΟ δεν έχει κλείσει και θα συνεχίσει να απασχολεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα.