Η Γαλλία έχει ακόμη πολλά να κάνει στο θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Η Γαλλία προχωρεί στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσει σταθερά θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο Ρεν κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Βίλνιους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανυπομονεί να ακούσει από το γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί «με ποιόν τρόπο προτίθεται να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους εργασίας που επιφέρει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού».

Η κυβέρνηση του Ζαν-Μαρκ Ερό αποφάσισε να αυξήσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που πληρώνουν οι εργοδότες και οι μισθωτοί για την χρηματοδότηση των συντάξεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιμείνει, στις συστάσεις της στη Γαλλία, στην ανάγκη να αποφευχθεί η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κρίνοντας ότι θα πρέπει αντίθετα να μειωθεί το κόστος εργασίας. Η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι οι αυξήσεις αυτές θα αντισταθμιστούν για τους εργοδότες, χωρίς να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τον σκοπό αυτό.