Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Βουλιάζουν εισοδήματα και κατανάλωση - Απτόητες οι τιμές


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:08
31/08/2013
Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η ακρίβεια
4
loading

Απτόητες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, παρά την πρωτοφανή οικονομική ύφεση και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων.

Τα καρτέλ στην αγορά των τροφίμων και άλλων προϊόντων νοικοκυριού, οι υψηλοί έμμεσοι και άμεσοι φόροι, καθώς και η γραφειοκρατία εμποδίζουν τις επιχειρήσεις στο να ρίξουν τις τιμές, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να συντηρείται.

Αυτή την οξύμωρη αντίθεση, της αύξησης των τιμών από τη μία πλευρά και της μεγάλης μείωσης των μισθών από την άλλη, εν καιρώ ύφεσης, αποκαλύπτει μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Έθνος, την περίοδο 2008-2013 το ΑΕΠ έπεσε 23,4%, το καθαρό εθνικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 26,6%, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 26,2%, αλλά οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 13%.

Στοιχείο εξωφρενικό, αν αναλογιστεί κανείς πως και οι μισθοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μειώθηκαν κατά 25%.

Πρέπει να επισημανθεί, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, πως οι τιμές των τροφίμων φρέναραν ουσιαστικά την ανοδική τους πορεία κατά το τελευταίο έτος (2012-2013), όταν η μέση αύξηση ήταν 0,4% σε σχέση με την περίοδο 2011-2012 που ήταν 2,9% και το προηγούμενο έτος 5,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 (πρώτο δίμηνο) περίπου κατά 6,3%. Εξαίρεση αποτελούν το νωπό - παστεριωμένο γάλα (-0,77%), το μεταλλικό νερό (-1,7) και κυρίως το ελαιόλαδο (-8,39%).

Σε πολλά προϊόντα οι τιμές καθορίζονται διεθνώς, ενώ η μείωση της προσφοράς πιέζει ανοδικά τις τιμές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον όγκο παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, ο οποίος περιορίζεται από ποσοστώσεις και ρυθμίσεις της ΕΕ.
Έτσι η ζάχαρη πωλείται σε σχέση με το 2008 ακριβότερα κατά 21,53%. Το ρύζι έχει αυξηθεί 13,85%, τα αυγά ανέβηκαν κατά 19,05%, το αλάτι 6,38%, ενώ τα προϊόντα σοκολάτας ανατιμήθηκαν 10,86%.

Οι υψηλοί έμμεσοι φόροι, η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς αλλά και η γραφειοκρατία είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές των προϊόντων μένουν στα ύψη.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένοι κατά 25% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η αντικατάσταση των κλαδικών συμβάσεων με επιχειρησιακές ή ατομικές, η μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και η επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης δημιουργούν ένα νέο «τοπίο».

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παίρνει λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται κυρίως για μερικώς και προσωρινά απασχολούμενους αλλά και για νέους κάτω των 25 ετών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  χρηστοκ τι εγινε θα γινει επιτελους η εσωτερικη υποτιμηση που λεγανε οι οικονομολογοι σας? αιντε. 50 και 60% επεσε το καθαρο εισοδημα των οικογενειων και ακομα περιμενουν την υποτιμηση. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 2. avatar giannis tzanidakis

  Ακρίβεια και γαλαζοπράσινα άλογα τα πάντα βαίνουν καλώς σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης πχ δέκα λεπτά πουλιέται η ντομάτα στο χωράφι και ενα τριάντα στά μαγαζιά ετσι απλά και όμορφα καί οι έλεγχοι συνεχίζονται και όταν θα πέσει η τιμή θα πέσουμε και εμείς μαζί.

 3. avatar bigakis

  Δεν υποστηρίζω τους εμπόρους και βιομηχάνους, αλλά:
  Οταν ο βιομήχανος για να παράξει ένα προϊόν, θέλει 1€ πρώτες ύλες και 1€ εργατικά, και προσδοκά απο αυτό ένα κέρδος 20%, θα πρέπει να το πουλήσει όχι 2.4€, αλλά τουλάχιστον 5€, για να καλύψει φορολογία, χαράτσια, πρόστιμα, ΔΕΗ, την ρευστότητα που του στερεί η μη επιστροφή ΦΠΑ κ.λ.π
  Ο δε λιανέμπορος θα το αγοράσει 5 και θα πρέπει να το πουλήσει 10€ για να κερδίσει ένα 25% και αυτός. Βάλε ενοίκια, μισθούς, δημοτικά τέλη, ΔΕΗ, φορολογία, πρόστιμα, την αβεβαιότητα της αγοράς.
  Και σε όλα αυτά βάλτε και έναν συντελεστή +15% τουλάχιστον για να καλυφθούν οι απρόβλεπτες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος.
  Πώς λοιπόν να πέσουν οι τιμές όταν το ίδιο το κράτος είναι αυτό που ενώ σε κλοτσάει στα απόκρυφα, την ίδια ώρα σε κατηγορεί ότι είσαι κλαψιάρης....

  1. avatar Piou Piou

   Κι όμως, οι παραγωγοί και οι εναπομείνασες βιοτεχνίες έχουν το πρόβλημα. Τα μπέρδεψες λίγο στα μαθηματκά: όταν ο λιανέμπορος αγοράζει (προ ΦΠΑ) 5 και πουλάει 10 δεν είναι 25%, αλλά 50% στη λιανική ή 100% επί της χονδρικής (προ φόρων). Ειδικότερα για τα σούπερ μάρκετ, δεν υπολογίζονται ποσότητες που δίνονται με μηδενικό κόστος και στη συνέχεια μεταπωλούνται, επιπλέον αμοιβές για θέσεις υψηλής προβολής, η μεταχρονολογημένη εξόφληση κ.ά. Γι αυτό οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής θα συνθλίψουν τις μικρές και όλες οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβ'ερνησης είναι προς αυτή τη κατεύθυνση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει