Ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν που θα ονομάζεται «grants to equity» και θα συμπληρώνει το Equifund, για επενδύσεις μικρότερου μεγέθους από αυτές που τώρα χρηματοδοτεί το innovation window του Equifund σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης στην τελετή αποφοίτησης του δεύτερου κύκλου της θερμοκοιτίδας Invent ICT, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Ο κ. Τσακίρης ανέφερε μεταξύ άλλων: «το Invent ICT είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων που μοιράζονται το όραμα μιας εξελιγμένης Ελλάδας που θέλει πίσω τα παιδιά της. Εμείς σχεδιάζουμε ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν που θα αντιμετωπίσει ακόμα ένα κενό στην αλυσίδα της χρηματοδότησης και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ενίσχυση την νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στη διεύρυνση του ελληνικού οικοσυστήματος. Το νέο χρηματοδοτικό προϊόν ονομάζεται «grants to equity» και θα συμπληρώνει το Equifund, για επενδύσεις μικρότερου μεγέθους από αυτές που τώρα χρηματοδοτεί το innovation window του Equifund. Στόχος του θα είναι να δημιουργήσει μια ακόμα δεξαμενή βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων».

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής στο δικό του χαιρετισμό που ακολούθησε υπογράμμισε πως «το ΕΜΠ αποτελεί σημαντικό οργανισμό παραγωγής έρευνας διεθνώς με κύρια πηγή άντλησης ερευνητών τους φοιτητές του. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία #InventICT συμβάλλει στη διάχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας και θέλουμε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην επώαση των ιδεών αυτών».

Στη συνέχεια, ο project manager του Invent ICT και διδάκτωρ μηχανικός του ΕΜΠ, Ευάγγελος Σιώκας, παρουσίασε την δίχρονη ιστορία της θερμοκοιτίδας, τονίζοντας ότι «Στο InventICT επιτυγχάνεται η σύμπραξη μεταξύ διαφορετικών μελών του οικοσυστήματος. Η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, καλύπτουμε το κενό που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου, της επιστημονικής έρευνας και της επιχειρηματικότητας».

Ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, αναφέρθηκαν στην έννοια και την αξία της ψηφιακής διακυβέρνησης στην ανάπτυξη του νέου αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για την αρχή «ΜΟΝΟΝ ΑΠΑΞ» και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσω της απλούστευσης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Χαμπίδης, τόνισε ότι «προσπαθούμε να φέρουμε τους ανθρώπους των πανεπιστημίων πιο κοντά στον κόσμο της αγοράς και τις απαιτήσεις της αγοράς πιο κοντά στον κόσμο των πανεπιστημίων για να παραχθούν νέες δουλειές, νέες θέσεις εργασία και φυσικά νέες ιδέες. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ για να καμαρώσουμε το αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε μέσα στο Invent ICT».

Από την πλευρά του, ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε πως «το Invent ICT αποτελεί έναν νέο συνεργατισμό υποδομών, απόψεων και τεχνολογίας και φέρνει κορυφαίες ερευνητικές ομάδες από τα ελληνικά πανεπιστήμια στην επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα υποστηρίζει start ups να παράγουν τεχνολογία αλλά και εφαρμόσιμες καινοτόμες ιδέες, που μαζί με άλλες δράσεις και ένα οργανωμένο εθνικό σχέδιο, υποστηρίζουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αποτελούν προϋπόθεση για να κάνει έγκαιρα η χώρα το απαραίτητο ψηφιακό άλμα».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός επιτυχημένου παραδείγματος του πρώτου κύκλου του Invent ICT, αυτό Χριστόφορου Καχρή και της InAccel που μέσω του προγράμματος  κατάφερε να εδραιωθεί ως εταιρεία στον χώρο και να εξασφαλίσει την πρώτη χρηματοδότηση.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers δήλωσε ότι «όταν αναφερόμαστε στο Invent, μιλάμε για την πρώτη θερμοκοιτίδα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τη διασύνδεση της έρευνας που παράγεται στα πανεπιστήμια μας με την αγορά μέσω της ΕΕΚΤ που σηματοδοτεί ένα νέο μοντέλο. Το μοντέλο  που αξιοποιεί τα ταλαντούχα παιδιά της πανεπιστημιακής κοινότητας παράγοντας αξία για την κοινωνία και την οικονομία».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος, οι εγγραφές του οποίου άνοιξαν ήδη και η υποβολή γίνεται στο www.inventict.gr

Η προθεσμία υποβολής διαρκεί με.χρι 22 Ιανουαρίου 2020 και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Α’ φάσης θα γίνει 15 Φεβρουαρίου 2020. Η τελική φάση εισαγωγής στο πρόγραμμα προβλέπεται για τις 15 Μαρτίου 2020.