Τέλη κυκλοφορίας 2020: Ποιοι παίρνουν απαλλαγή

Τι ισχύει για τα άτομα με αναπηρία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:12
12/11/2019
Τέλη κυκλοφορίας 2020: Ποιοι παίρνουν απαλλαγή
4
loading

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 αναρτήθηκαν στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να τα πληρώσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν το αντίτιμο των τελών καθώς απαλλάσσονται από την πληρωμή τους.

Εκτός από αυτούς που θα επιλέξουν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους και να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του ΙΧ τους ώστε να μην πληρώσουν τέλη, πλήρη απαλλαγή θα έχουν και φέτος οι γονείς ανήλικων ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου.

Η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για τους παραχώρηση του δικαιώματος αυτού ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

Επίσης απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου ανάπηροι με:

 • Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
 • Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
 • Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
 • Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.
 • Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.
 • Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).
 • Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού
 • Αυτισμό, εφ' όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar anastasis 66

  ολοι αυτοι γιατι να εχουν αυτοκινητο αφου δεν μπορουν να οδηγησουνε

  1. avatar Trelogatos

   Φίλε Αναστάση, επειδή μιλάμε για αυτοκίνητα έως 2 λίτρα, οπότε 600€ σήμα στη χειρότερη περίπτωση... αξίζει να γκρινιάζουμε, γιατί κάποιος με εφ'όρου ζωής αναπηρία, έχει απαλλαγή 50€ το μήνα... ή μήπως η ίδια η αναπηρία αξίζει αυτά τα λεφτά;
   Αναπηρικό αυτοκίνητο δικαιούται κι αυτός που του λείπει κάποιο άκρο.
   Παράδειγμα πατέρας φίλου μου, με παράλυτο αριστερό πόδι και οδηγάει αυτόματο.
   Το αναπηρικό αυτοκίνητο μπορεί να το χρησιμοποιεί και η οικογένεια του αναπήρου (σύζυγος, παιδιά και γονείς) ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ εντός ορίων του νομού κατοικίας του ανάπηρου. Για να βγει το αυτοκίνητο εκτός νομού, πρέπει να είναι επιβάτης ΚΑΙ ο ίδιος ο ανάπηρος.

  2. avatar Giorgis

   Απαγορεύεται να έχουν αυτοκίνητο που το οδηγούν άλλοι για να τους εξυπηρετούν? Ή μήπως μπορούν να πάρουν λεωφορείο ενώ δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν λόγω σοβαρής κινητικής αναπηρίας? Μήπως απαγορεύεται να έχουν και σπίτι?

  3. avatar Ανώνυμος16

   τους μεταφέρει όπου χρειαστεί κάποιος συγγενής τους, ας πούμε σε νοσοκομεία ή κέντρα αποκατάστασης ή κέντρα ψυχαγωγίας για ΑΜΕΑ. Απλά θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο εισοδηματικό όριο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει