Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο -4,8% με -5% το 2013 αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεση του το ΙΟΒΕ, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις του, οι οποίες έκαναν λόγο για ύφεση της τάξης του -4,6% το 2013.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ήδη έντονη πτώση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση της υλοποίησης των δημοσιονομικών μέτρων που επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα και από την πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας ενώ σημαντική θα είναι η επίδραση και της υψηλής ανεργίας.

Βάσει αυτών των δεδομένων, το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα κλιμακωθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και θα διαμορφωθεί στο -9% ενώ η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης αναμένεται να είναι της τάξης του -6%.

Επιπλέον, το ΙΟΒΕ εκτιμά πως δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί διεύρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, αν και όπως επισημαίνει, καταγράφεται ανάκαμψη του διεθνούς ενδιαφέροντος για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά το ΙΟΒΕ, βαρόμετρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελεί η πορεία των αποκρατικοποιήσεων/ιδιωτικοποιήσεων.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ, η πτώση των επενδύσεων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% το 2013.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην εξέλιξη της ανεργίας, με το ΙΟΒΕ να υπογραμμίζει πως αναμένεται σημαντική όξυνση της ανεργίας για το πέμπτο έτος το 2013, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι συνέβη το 2012.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η διατήρηση της ύφεσης σε υψηλά επίπεδα κατά μέσο όρο και στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους με ενδεχόμενη σχετική επιβράδυνση της στο τρίτο τρίμηνο, θα επιφέρει συνέχιση της ανόδου της ανεργίας, πιθανότατα όμως με ρυθμό χαμηλότερου του πρώτου τριμήνου.

Κατά το ΙΟΒΕ, η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2013 στο 27,8% του εργατικού δυναμικού, οριακά υψηλότερα από ότι είχε προβλεφθεί σε προηγούμενες εκθέσεις, στις οποίες γινόταν λόγος για ανεργία της τάξης του 27,3%.

Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, το ΙΟΒΕ σημειώνει πως η εξασθενημένη ζήτηση συντηρεί τον αποπληθωρισμό. Υπό αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται πως η μέση μεταβολή του Γενικού Δείκτη Καταναλωτή θα ανέλθει στο -0,4% το 2013 αντί της σταθερότητας τιμών που αναμενόταν νωρίτερα φέτος.