Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο «εμφύλιος» στην τρόικα σχετικά με την ανάγκη ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εντός του 2013.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η οποία επικαλείται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η «σύγκρουση» ανάμεσα στην τρόικα κλιμακώνεται, καθώς από τη μια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει τα κράτη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε «haircut» του ελληνικού χρέους εντός του έτους με τη Γερμανία από την άλλη να αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισ. ευρώ που προκύπτει για το 2014 ενώ επισημαίνεται πως για επιτραπεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επόμενων 12 μηνών.

Ωστόσο, η θέση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη. Όπως πρόσφατα ανέφερε σε ομιλία του στην επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, η Γερμανία απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, καθώς η κίνηση αυτή θα έπληττε πλέον τα ίδια τα κράτη της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε περίπτωση που υπάρξει «haircut» στο ελληνικό χρέος και πληγούν τα κράτη-δανειστές, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας θα πρέπει να διακόψει την χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς αυτός μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων, όρος που δεν θα πληρείται εφόσον υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας.