Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης στην Ιταλία

«Κόκκινη κάρτα» από το δικαστήριο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:48
06/06/2013
Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης στην Ιταλία
2
loading

Ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ρώμης αφορά την υποχρέωση που είχε επιβληθεί στους συνταξιούχους δημόσιων και ιδιωτικών ασφαλιστικών οργανισμών με μεικτές αποδοχές από 90.000 μέχρι 150.000 ευρώ ετησίως -για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 - να καταβάλουν το 5% των απολαβών τους στα κρατικά ταμεία.

Το ποσοστό της «εισφοράς αλληλεγγύης» ανέρχεται στο 10% για τους συνταξιούχους των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης της Ιταλίας με ετήσιες μεικτές απολαβές πάνω από 150.000 ευρώ.

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε πως το μέτρο αυτό αντιβαίνει στην αρχή ισότητας όλων των πολιτών και στην ομαλή λειτουργία του φορολογικού συστήματος.

«Οι αποδοχές από συντάξεις δεν είναι κατώτερης φύσεως από τις υπόλοιπες άλλης προέλευσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης των μελών του Αρείου Πάγου της Ιταλίας.

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν τους τελευταίους 22 μήνες πρέπει να επιστραφούν από το ιταλικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα καλείται να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εσόδων.

Τον Οκτώβριο του 2012 οι Ιταλοί ανώτατοι δικαστές είχαν εκφρασθεί με παρόμοιο τρόπο σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων.

Τόνιζαν ότι τέτοιου είδους μέτρα πρέπει να αφορούν όλους τους πολίτες με εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των φορολογουμένων από μέρους του Δημοσίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar daidalos

    Η αρχή της ίσης μεταχείρισης των φορολογουμένων από μέρους του Δημοσίου υπάρχει κ στο ελληνικό σύνταγμα, απλά το κόλπο εδώ είναι οτι αργεί να βγάλει αποφάσεις το ΣτΕ, πχ το τέλος των ελεύθερων επαγγελματιών αντιβαίνει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των φορολογουμένων, ακόμη περιμένουμε να εκδοθεί απόφαση

  2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΕΜΕΙΣ, Κοι ΙΤΑΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ !!! ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει