Σε άμεση προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που αφορούν την πρόσληψη ανέργων με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και αμοιβή 490 ευρώ, σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται σε φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α.).

Το θέμα εξετάσθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στη συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Γιώργο Κουτρουμάνη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαπα και Φίλιππο Σαχινίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά προτείνει την αξιοποίηση πόρων ύψους περίπου 170 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένα ΕΠ σε επιλέξιμες θεματικές προτεραιότητες συμβάλλοντας τόσο στην ποσοτική, όσο και την ποιοτική επίτευξη των δεικτών του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, ζητά να διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για 50.000 άτομα:

– 80 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» από αναξιοποίητους όρους παρελθόντων ετών.

– 60 εκατ. ευρώ από το ΕΠ « Ψηφιακή Σύγκλιση» με χρήση της ρήτρας ευελιξίας.

– 30 εκατ. ευρώ από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» για δράσεις του τομέα αρμοδιότητάς του.

Επισημαίνεται ότι, ήδη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιούνται δράσεις ύψους περίπου 207 εκατ. ευρώ, για περίπου 38.500 ανέργους από το ΕΠ «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται :

– «Προγράμματα συμβουλευτικής και κατάρτισης με σκοπό την αντιμετώπιση των 5.500 απολυμένων-ανέργων στους κλάδους λιανικού εμπορίου, εμπορίας – διακίνησης και συντήρησης αυτοκινήτων και κατασκευών δομικών υλικών», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

– «Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων 1.500 ανέργων και επαπειλούμενων ανέργων στους βιομηχανικούς κλάδους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά», προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.

– «Κατάρτιση Άνεργων Ναυτικών και Παροχή Επαγγελματικής Πιστοποίησης», προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ (20.000 ωφελούμενοι έως σήμερα).

– Δράσεις προϋπολογισμού 3.66 εκατ. ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας από ομαδικές απολύσεις με κλαδική διάσταση (όμιλος «Ασπίς»).

– «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Ενισχύονται περίπου 2000 άνεργες, απολυμένες ή απειλούμενες από ανεργία γυναίκες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

– Ολοκληρωμένες δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας στο Νομό Καστοριάς, ύψους 7.4 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση 300 Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους, ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 170 ανέργων (Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες – ΝΕΕ), καθώς και ενέργειες κατάρτισης 500 ανέργων.

– «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης», προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους.

– Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησε και η δράση «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1» για 7.000 ανέργους και 1.500 αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και ο Οργανισμός «Δήμητρα» που έχει εξειδίκευση σε κατάρτιση για αγροτικά ζητήματα έχει ξεκινήσει τη υλοποίηση.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία του κόμματος σημείωσε πως:

α) Έχουν περάσει ήδη 2,5 μήνες από την συμφωνία των αρχηγών της τρικομματικής που στηρίζει την Κυβέρνηση και η πιεστική κατάσταση με την ανεργία, δεν επιτρέπει άλλη απώλεια χρόνου.

β) Στην προηγούμενη συνάντηση είχε συμφωνηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς η υλοποίηση προγραμμάτων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ αρχήν. Είχε εκδοθεί μάλιστα και σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση απάντησε ότι το υπόλοιπο ποσό έχει διατεθεί για την συνέχιση λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών των ΟΤΑ.

γ) Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει στο ανώτατο επίπεδο προς την Ε.Ε. για άμεση έγκριση του αιτήματος της μεταφοράς των πόρων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο άρα υπάρχει και η συμφωνία της Τρόικας.

Για το θέμα αυτό υπήρξε συμφωνία από τους κ. κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη.

δ) Στο υπουργείο Εργασίας προτείναμε επίσης να προετοιμάσει την αναγκαία Κ.Υ.Α., ώστε ταχύτατα με την έγκριση της Ε.Ε. να προκηρυχτεί πρόγραμμα κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους. Ο κ. Βρούτσης μας ενημέρωσε ότι προχωρεί ήδη σχετική προετοιμασία.

ε)Είναι αυτονόητο για το ΠΑΣΟΚ ότι στη συνέχεια θα υπάρξει και συζήτηση για την εξοικονόμηση και άλλων πόρων για την υλοποίηση β’ φάσης του προγράμματος συμφωνίας με τα αρχικώς συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκε, επίσης, η πορεία εφαρμογής προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για τις άνεργες γυναίκες και την επαγγελματική κατάρτιση. Προγράμματα που είναι σε θετική κατεύθυνση και τα οποία είχαν σχεδιαστεί από την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.