Αυξάνεται η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν κατάλληλο προσωπικό

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:35
28/05/2013
Αυξάνεται η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν κατάλληλο προσωπικό
13
loading

Δυσκολία αντιμετωπίζει το 38% των εργοδοτών στην Ελλάδα στην κάλυψη θέσεων εργασίας, όπως αποκαλύπτει έρευνα της ManpowerGroup για το 2013.

Σύμφωνα με την έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό, αυξημένο κατά 14 μονάδες, σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%), που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

Η ετήσια έρευνα της ManpowerGroup, με θέμα την έλλειψη ταλέντου, πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013

Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση εφέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης, που παραμένουν κενές, λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων, έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20 ποσοστιαίες μονάδες), σε σχέση με πέρυσι.

Οι κυριότεροι τομείς, που επηρεάζονται αρνητικά από την "έλλειψη ταλέντου", σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

«Η σημαντικότερη ίσως διαπίστωση των εργοδοτών, όπως προκύπτει από τη εφετινή έρευνα, είναι η επίπτωση, που έχει η έλλειψη ταλέντου στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Συμπληρωματικά, στις στρατηγικές των εταιρειών, το πρόβλημα απαιτεί μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από τη συστηματική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών: Της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ειδικών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και των ίδιων των ατόμων», σχολιάζει η Δρ. Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Η διεθνής εικόνα

Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες από 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών, που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ανέρχεται στο 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, από την έναρξη της κρίσης, το 2008.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), τη Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιο-αφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, με τις θέσεις, που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βλέπουμε φέτος τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: Τους εξειδικευμένους τεχνίτες, τους μηχανικούς και τους επαγγελματίες πωλητές.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών, που θεωρεί ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία, αυξήθηκε στο 54% από 42%, που ήταν πέρυσι.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 38.000 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην 8η ετήσια έρευνα έλλειψης ταλέντου της ManpowerGroup. Η έρευνα διεξήχθη το Α΄ τρίμηνο του 2013, για όγδοη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και οι τρόποι απόκρισης των εργοδοτών στα ζητήματα, που προκύπτουν, λόγω της έλλειψης ταλέντων. Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar ineth

  Στην προηγούμενη δουλειά μου προσέλαβαν για αντικατάσταση ενός των τριών παραληπτών ένα παλικάρι από την Σενεγάλη. Πρόβλημα Α: Δεν μιλούσε Αγγλικά. Πρόβλημα Β: Δεν ήξερε από υπολογιστές παρά την πιστοποίηση που προσκόμισε. Πρόβλημα Γ: Δεν άντεχε τους μείον 35 των θαλάμων και τους μείον 5 της παραλαβής. Πρόβλημα Δ: Δεν μπορούσε να δουλεύει χωρίς να καπνίζει (αποθήκη τροφίμων και τσιγάρα δεν πάει.) Ακόμα δεν μπορούσε να δουλεύει υπερωρίες, να δουλεύει χωρίς διαλείμματα όπως οι υπόλοιποι και γενικά ΔΕΝ. κατέληξε να πρεσάρει σκούπιδια στην ανακύκλωση μέχρι την ημέρα που ζήτησε εξηγήσεις απ΄ τον άνθρωπο που τον προσέλαβε γιατί δεν δούλευε στο πόστο που του έταξαν και είχε Έλληνες προϊσταμένους (εγώ ο Γερμανός δεν τον πείραζα.) Στην δουλειά πάνω ο Έλληνας δεν πιάνεται από πουθενά. Επίσης και οι Αλβανοί είναι σκυλιά του πολέμου πάνω στην δουλειά. Από κει και μετά άντε κανας ξέμπαρκος Ρώσος όταν δεν είναι πιωμένος.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   ο ελληνας ειναι πολλα πραματα επιπολαιος γκρινιαρης και ενα σωρο αλλα που μας καταλογιζουν. ενα πραγμα δεν ειμαστε μονο. τεμπεληδες. ειμαστε απο τους πιο σκληρα εργαζομενους λαους στο δυτικο κοσμο και οι συνθηκες που δουλευει ο κοσμακης στον ιδιωτικο τομεα ειναι απλα τριτοκοσμικες απο καθε αποψη , περιβαλλον εργασιας , απολαβες , ωραρια κτλπ. και ο μεσος Γερμανοαγγλοολλανδοσαξωνας δε θα αντεχε ουτε μια εβδομαδα...

 2. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  δωστε μισθους και θα δειτε πως θα βρειτε. οταν θελετε προγραμματιστες Η/Υ και με εμπειρια κιολας και τους δινετε απο 1000 μεχρι ταβανι 1500 και ζητατε να δουλευουν 14ωρα τι περιμενατε? πηγε περσι φιλος μου στη Γαλλια με σχεδον διπλασιο μισθο απο οτι επαιρνε εδω και σε εταιρια μικροτερη και με μικροτερους τζιρους απο οτι αυτη που ηταν στην Ελλαδα. Πρεπει επιτελους να ξεκολλησει το μυαλο καποιων και να παψει η ελληνικη οικονομια να στηριζεται στα χαμηλα μεροκαματα. Εκτος αν δε θελετε να μεινει κανεις μορφωμενος εδω και να δουλευετε ολοι με πακια. Καποιοι αυτο θελουν βεβαια αλλα δυστυχως δε γινετε γιατι τα μορφωμενα πακια/ινδοι κτλπ πανε ευρωπη αμερικη αυστραλια δε θα ερθουν εδω να κανουν εσας μαγκες.

  1. avatar Γερασιμος

   Πέστα ρε μεγάλε! Πέστα γιατί έχουμε πήξει εδω μεσα απο τις αηδίες των χρυσαυγιτών που άλλο δεν έχουν στο μυαλό τους απο το στόκο της εθνικοφροσύνης! Μην τους πειράξουμε τα ιερά και τα όσια του καπιταλισμού τους!.... Οι εθνικόφρονες!

 3. avatar Πέτρος Φιλίππου

  Οι εργοδότες ψάχνουν για υπαλλήλους και δε βρίσκουν, και οι άνεργοι ψάχνουν για δουλειά και δε βρίσκουν, οκ.

  1. avatar elladistan

   Πραγματικα υποτιμουν την νοημοσυνη μας...

 4. avatar to gataki niaou

  Μόνο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το άρθρο...

 5. avatar nikolasbel

  Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, απορώ ποιος από τους 2 είναι χειρότερος. Η Manpower που θα έπρεπε να έχει σαφή εικόνα του Ελληνικού εργατικού δυναμικού η των εργοδοτών που πήραν μέρος στην έρευνα; Έχουνε καταλάβει στην ¨Ελλαδα τι θέλει μια επιχείρηση; ¨Εχουνε ποτέ επενδύσει σε αυτό; Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι φαίνονται. Ξεκινάμε από το πιο βασικό – εργασιακή εμπειρία. ¨Ολοι στην ζητάνε αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν στην δίνει. Είσαι 25 χρονών και έχεις τελειώσει με τις σπουδές/στρατό και ψάχνεις για δουλειά. Στην αρχή σου λένε, είσαι μικρός ( ναι αλλά η αγγελία αναφέρει πως ψάχνει νέους) μετά δεν έχεις την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία ( μα δεν βγαίνουν τα χρόνια αφου ζητάς νέο κάτω των 30 με μεταπτυχιακό/στρατό και τουλάχιστον 5 χρόνια προυπηρεσία). Και έστω πως σε προσλαμβάνει ( μετά από 2 χρόνια) τι ακριβώς κάνουμε; Πόση εμπιστοσύνη και επένδυση γίνεται πάνω σου; Εντωμεταξύ, η εταιρεία έχει διώξει πολλές φορές ένα ικανότατο στέλεχος (γιατί ήταν ακριβό) ώστε να το αντικαταστήσει με έναν νέο πολλά υποσχόμενο (που θα παίρνει τον βασικό) και θα τους κάνει την ίδια δουλειά ( χωρίς να έχει την εμπειρία αλλά με κάποιο τρόπο να την έχει)…. Το ταλέντο υπάρχει αλλά αρκεί να μην το αφήνετε να πηγαίνει στο εξωτερικό και να του δίνετε αξία και να το εκμεταλλεύεστε όσο είναι ακόμα ταλέντο και όχι μια δεκαετία μετά που θα έχει καεί στην προσπάθειά του να αναπτυχθεί σε λάθος περιβάλλον. Επίσης προτείνω στην Manpower να κάνει μια αντίστοιχη έρευνα με τίτλο: Ταλέντο έχουμε… ταλαντούχους εργοδότες;

  1. avatar elladistan

   Ποσο δικιο εχεις.Αυτη η ερευνα ειναι σκουπιδι με αξια ιση με ενα σακουλακι πατατακια.

 6. avatar vandan

  Όπου "κατάλληλο προσωπικό" βάλτε εργαζόμενοι με προσόντα, αυξημένες ώρες εργασίας και μισθούς Κίνας.

 7. avatar SpyrosM

  Α! Είναι και η εμπειρία.
  "Ζητείται νέος με εκπληρωμένες τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και 10ετή εμπειρία στο delivery...

 8. avatar Thomas Pappas

  ...άρα αφού βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα δεν μπορούν να to λύσουν .....μπορούν και παρά μπορούν ,αυφξίστε της προμιθιές !!...αλά θέλετε κ το σκύλο χορτάτο και την πίτα αφαγοτη ,,,,οπότε ψάξτε για κορόιδα που δεν θα στροφαρουνε κιόλας !!! ....δεν βρίσκουν επαγελματίες πολίτες χαχα !!....έξυπνα κορόιδα δεν βρίσκουν !!

 9. avatar SpyrosM

  Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013
  "Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση εφέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση."
  Πωλητές με στόχους που θα είχαν εφαρμογή σε χώρες με 70 εκατομμύρια afluent πελάτες
  Υψηλόβαθμα στελέχη με μισθό κλητήρα και αρμοδιότητες ΚΕΟ
  Τεχνίτες με γνώσεις επιπέδου Αγίας Σοφιάς και μισθό Αφραγκιστάν κλπ...
  Εχουν δίκιο οι εργοδότες....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει