Η Ολλανδία σκοπεύει να μειώσει στο 3% του ΑΕΠ το δημόσιο έλλειμμά της το 2014 και να μην ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της παράταση της προθεσμίας γι’ αυτό, υποστήριξε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Θέλουμε να επανέλθει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014», επανέλαβε ο Ρούτε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πόλη Κλέβες, κοντά στη μεθόριο με την Ολλανδία.

«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση», όπως έχουν κάνει ήδη η Γαλλία και η Ισπανία, πρόσθεσε ο ίδιος. Το περασμένο έτος το έλλειμμα της Ολλανδίας είχε διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη φορά το όριο του 3%.

Η συντηρητική κυβέρνηση συνεργασίας, της οποίας ηγείται ο Ρούτε, είναι σύμφωνη με την πολιτική λιτότητας που προωθεί η Μέρκελ και έχει αποδυθεί στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου σχεδίου δημοσιονομικών περικοπών.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ρούτε είχε ανακοινώσει πως στόχος του είναι η εξοικονόμηση επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ το 2014 ούτως ώστε να τηρηθεί το ευρωπαϊκό όριο του 3%, προτού αποφασίσει να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημοσιονομική ανάκαμψη χάρη στην ελαφρά βελτίωση των παραμέτρων της οικονομίας, ιδίως των εξαγωγών.

Η Ολλανδία, που και για το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει παραμείνει σε ύφεση, αποτελεί έναν παραδοσιακό εταίρο του Βερολίνου, του οποίου άλλωστε είναι ο «δεύτερος εμπορικός εταίρος μετά τη Γαλλία», επισήμανε από την πλευρά της η Μέρκελ.