Η οικονομική καταστροφή στην Κύπρο προκλήθηκε από την έκρηξη στο Μαρί, τον Ιούλιο του 2011 και από τις τράπεζες, υποστήριξε ο Χαρίλαος Σταυράκης, πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Χριστόφια.

«Τα δημόσια οικονομικά ήταν μια χαρά και η αιτία της καταστροφής της Κύπρου ήταν το Μαρί και οι Τράπεζες, υποστήριξε ο πρώην υπουργός, συνεχίζοντας την κατάθεσή του στην ερευνητική επιτροπή για τα αίτια και τους υπεύθυνους που προκάλεσαν την κρίση.

«Αν ήξερα ότι θα ανατιναζόταν το Μαρί και ότι οι τράπεζες θα είχαν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά θα λάμβανα μέτρα», ανάφερε σε γραπτή κατάθεσή του.

Εξάλλου, ανάφερε ότι κάθε εβδομάδα ήγειρε στο υπουργικό συμβούλιο ενστάσεις εναντίον της αύξησης των δαπανών και ανέφερε ως παραδείγματα την αντίθεσή του στην ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού και κατασκευής νέου αυτοκινητόδρομου μεταξύ Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς.

Είπε ακόμη ότι υπέβαλε πρόταση για αύξηση του εταιρικού φόρου και επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία αλλά δεν εισακούστηκε. Ο κ. Σταυράκης είπε ότι η τρόικα εφάρμοσε αυτά που ο ίδιος ζητούσε από καιρό.

Εξάλλου στην γραπτή του κατάθεση ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε σε ασυμμετρίες όσον αφορά τα μπόνους των διευθυντικών μελών των τραπεζών. «Όταν τα οικονομικά των τραπεζών πήγαιναν καλά, τα διευθυντικά στελέχη έπαιρναν μπόνους εκατομμυρίων και όταν τα οικονομικά δεν πήγαιναν καλά φρόντιζαν να αποχωρήσουν από τις τράπεζες λαμβάνοντας ψηλές αποζημιώσεις», ανάφερε.

Κατηγόρησε επίσης τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, λέγοντας ότι μέλη διοικητικών συμβουλίων είχαν οικονομικές διαπλοκές με τις τράπεζες μέσω δανείων και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι τράπεζες πτώχευσαν.

Ερωτηθείς από την επιτροπή αν ο ίδιος αισθάνεται να έχει πολιτική ευθύνη για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου είπε ότι η χώρα πτώχευσε λόγω των τραπεζών και όχι λόγω των δημόσιων οικονομικών. Πρόσθεσε ότι όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά υπέβαλε παραίτηση, το Ιούλιο του 2011.