Στα 586 ευρώ θα πέσουν 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες

Χωρίς Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τις 14 Μαΐου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:55
07/05/2013
Στα 586 ευρώ θα πέσουν 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες
3
loading

Λήγει στις 14 Μαΐου η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), καθώς και ο χρόνος της μετενέργειας για 45 κλαδικές συμβάσεις.

Πρόκειται για κλαδικές συμβάσεις που αφορούν κατηγορίες εργαζομένων στους κλάδους των τραπεζών, στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρίες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι και οι ηλεκτροτεχνίτες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δευτέρου μνημονίου, από το Φεβρουάριο του 2012 με την ολοκλήρωση της μετενέργειας, καταργούνται το επίδομα γάμου και όλα τα επιδόματα που προβλέπονταν από τις κλαδικές συμβάσεις. Συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι η κατάργηση των επιδομάτων μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες αποδοχών από 10% έως και 20%.

Αντιμέτωποι με μειώσεις βρίσκονται και οι 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες που υπόκεινται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αφού εάν δεν υπογραφεί νέα θα εφαρμοσθεί ο κατώτατος μισθός που προβλέπεται από το νόμο και που είναι 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ, για τους νέους έως 25 ετών.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, υπάρχουν όμως αποκλίσεις απόψεων, καθώς η ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, ενώ οι εργοδοτικές ενώσεις αντιδρούν σε κάθε αύξηση του μισθολογικού ή του μη μισθολογικού κόστους.

Το σημείο που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν είναι η ανάγκη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής επέκτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, εάν και εφόσον συμφωνηθεί. Σήμερα, οι όροι των συλλογικών συμβάσεων είναι υποχρεωτικοί μόνο για τους εργοδότες που είναι μέλη των ενώσεων που την υπογράφουν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar RK

  Η πείνα είναι υποτιμημένη. Κάποια στιγμή θα σκάσουμε.
  Ελπίζω τουλάχιστον.....

 2. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  εετσιιιιι. δωστε πονο.

  1. avatar nikolaos

   εσύ κουμούνι να κλαις γιατί αυτούς που ψήφιζες φέραν τους αλπάνι τους πάκι μπαγκλαντές κτλ,για τοις δουλειές τους πρώτοι τα κουμουνια ,αριστερή ιδεολογεία φασιστική τσέπη ουστ λαμόγια τεμπελοσκοιλα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει