Αυξάνονται οι προσδοκίες πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό τους δελτίο.

Όπως σημειώνουν, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ σηματοδοτούν την απαρχή μιας περιόδου καλών ειδήσεων και οικονομικών εξελίξεων.

Κατά την Alpha Bank, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει το 2013 πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα καθώς και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η συνεχής κατά τους τελευταίους 6 μήνες άνοδος του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες (η οποία συνεχίστηκε και τον Μάρτιο του 2013) και την είσπραξη των 52 δισ. της χρηματοοικονομικής ενίσχυσης της χώρας από τη Ζώνη του ευρώ και από το ΔΝΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2013.

Αυτό συμβαίνει, παρά το ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώνεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, παραμένοντας στο -71,8 τον Απρ.’13, από -71,2 τον Μάρτ.’13 και – 77,5 τον Οκτ.’2012. Συγκριτικά, επισημαίνεται ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ζώνη του Ευρώ διαμορφώνεται στο -22,3 τον Απρ.’13, από -23,5 τον Μάρτ.’13 και από –26,3 τον Δεκ.’12.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Απρ.’13 (89,2 μον.) διαμορφώθηκε, μετά από σειρά ανοδικών μηνών, σε επίπεδο μεγαλύτερο των 89,0 μον. για πρώτη φορά μετά τον Οκτ.’09, δηλαδή από τον μήνα που άρχισε η διαδικασία ανακοινώσεων για την υπερβολική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της χώρας το 2009 που στη συνέχεια οδήγησαν στον πλήρη αποκλεισμό της από τις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάιο του 2010.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος, στο βαθμό που θα διατηρηθεί και στους επόμενους μήνες, προοιωνίζεται την έγκαιρη βελτίωση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ στα επόμενα 3μηνα του 2013.
Τέλος, είναι επίσης σημαντικό το ότι η βελτίωση του δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Απρ.’13 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη βελτίωση του υποδείκτη των κατασκευών στο -39,4 τον Απρ.’13, από -46,4 τον Μάρτ.’13 και από -63,1 τον Δεκ.’12.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται ασφαλώς με την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επανέναρξη των εργασιών στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας από τον Απρ.’13 που αλλάζουν τα δεδομένα στο συγκεκριμένο κλάδο και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας (με την απασχόληση περίπου 25.000 εργαζομένων) και της οικονομίας ως σύνολο.