Aισθητή βελτίωση, κατά 59%, εμφάνισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στο πρώτο δίμηνο του έτους και, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, κυρίως, τη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος, κατά 984 εκατ. ευρώ, όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 316 εκατ. ευρώ, με παράλληλη άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 246 εκατ. ευρώ), ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 35 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο τέλος του πρώτου διμήνου του 2013 οι συνολικές ανάγκες για χρηματοδότηση από το εξωτερικό της ελληνικής οικονομίας σε μόλις 430 εκατ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2012, καταγράφοντας μείωση κατά 72,3%, δηλαδή μεγαλύτερη ακόμα και από την σημαντικότατη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Πιο αναλυτικά, στο εμπορικό ισοζύγιο καταγράφεται αύξηση στις εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 10%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,8%.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο δίμηνο οφείλεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, κυρίως λοιπών μεταφορών, η οποία αντιστάθμισε τη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ήταν αυξημένες κατά 6,9%, με αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα, από μη κατοίκους, να αυξηθούν κατά 2,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 316 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού (λόγω εφαρμογής του PSI).

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 246 εκατ. ευρώ από ό,τι το 2012.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καταγραφή καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων, ύψους 221 εκατ. ευρώ (που αφορούν κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα), έναντι καθαρών πληρωμών ύψους 85 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την Ε.Ε.) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τον Φεβρουάριο του 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή (αύξηση) 35 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 151,5 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012).

Οι σημαντικότερες συναλλαγές αφορούσαν: (α) την εισροή 700 εκατ. ευρώ λόγω ενδο- ομιλικού δανεισμού του ΟΤΕ ΑΕ από τη θυγατρική του ΟΤΕ PLC (Ηνωμένο Βασίλειο) και (β) την εισροή 55 εκατ. ευρώ, λόγω ολοκλήρωσης πώλησης (αποεπένδυση) των πρώην θυγατρικών της Εμπορικής (Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία) στην Crédit Agricole (Γαλλία).

Στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2013, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,3 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 383 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2012). Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα εμφάνισαν καθαρή εισροή 619 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 714 εκατ. ευρώ (εισροή).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 1,4 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012) καθώς, μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε εισροή κεφαλαίων από την αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές και χρηματοοικονομικά παράγωγα ελληνικών επιχειρήσεων κατά 214 εκατ. ευρώ.

Κατά την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια και χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 1,5 δισ. ευρώ (εκροή) και μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 1,1 δισ. ευρώ (εκροή).

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων, η καθαρή εκροή ύψους 2,8 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 4,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2012) οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση κατά 19,1 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή).