Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Πορτογαλίας, η οποία έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού, είναι καλυμμένες για το 2013, δήλωσε σήμερα ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι δεν υφίσταται «ουδεμία άμεση πίεση» για την επάνοδο στις διεθνείς αγορές μακροπρόθεσμου δανεισμού.

«Η χρηματοδότηση της Δημοκρατίας (της Πορτογαλίας) είναι εξασφαλισμένη για το 2013», δήλωσε ο Βίτορ Γκάσπαρ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios.

Αυτό οφείλεται «στο πρόγραμμα βοήθειας και την δημοπράτηση αξιογράφων του κράτους που δεν διακόπηκε ποτέ», εξήγησε ο ίδιος.

Το πορτογαλικό κράτος, το οποίο έχει συνάψει μια δανειακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Μάιο του 2011, με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει πάψει να εκδίδει βραχυπρόθεσμης διάρκειας έντοκα γραμμάτια και ομόλογα, ώστε να συντηρεί δεσμούς με τους διεθνείς επενδυτές.

Ως τώρα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας άφηνε να εννοηθεί πως θέλει να επιστρέψει στις αγορές φέτος. Όμως η κρίση στην Κύπρο και η ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο πολλών μέτρων λιτότητας τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2013 «προκάλεσαν ορισμένους φόβους στους επενδυτές» και έτσι «η κυβέρνηση αποφάσισε να περιμένει λίγο ακόμα», έγραψε η εφημερίδα Diario Economico.

Η Πορτογαλία είχε κάνει τον Ιανουάριο, με επιτυχία, την πρώτη έκδοση μεσοπρόθεσμης διάρκειας χρεογράφων μετά την ένταξή της στη δανειακή συμφωνία. Δημοπράτησε ομόλογα 5ετούς διάρκειας, που της επέτρεψαν να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που είχε χαρακτηριστεί ένα μείζον βήμα ενόψει μιας ταχύτερης επιστροφής της στις αγορές από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

«Η απόφαση να δημοπρατήσουμε 10ετή ομόλογα θα ληφθεί με βάση την εξέλιξη των συνθηκών στην αγορά, αλλά δεν υφίσταται πίεση άμεσα για ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα», είπε ο Γκάσπαρ στη Jornal de Negocios.

Η Λισαβόνα προβλέπει να αντλήσει μεθαύριο Τετάρτη περίπου 1,75 δισ. ευρώ δημοπρατώντας έντοκα γραμμάτια και ομόλογα τριών ως δώδεκα μηνών, την ώρα που μια αποστολή της τρόικας εξετάζει εκτάκτως από σήμερα τα νέα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών με τα οποία αναμένεται να αναπληρώσει εκείνα που απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.