Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου δεν θα υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

Δεν υπήρξε συζήτηση για την παροχή στην Κύπρο μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βοήθειας και δεν πρόκειται να αλλάξει το ύψος της βοήθειας που θα της χορηγηθεί, δήλωσε η Φέκτερ, σε αυστριακούς δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης της διήμερης άτυπης συνόδου της Ευρωομάδας στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με την αυστριακή υπουργό Οικονομικών, εξαιτίας των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία κι ως εκ τούτου ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι ο αναμενόμενος, χρειάζονται λίγο περισσότερα χρήματα, αν και η βοήθεια που παρέχεται στην Κύπρο δεν θα επηρεαστεί, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό παραμένει στα 10 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν και τη συνεισφορά της Ρωσίας, για την οποία αυτή τη στιγμή διεξάγονται διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ καθοριστικής σημασίας εξακολουθεί να είναι η αναδιάρθρωση των τραπεζών και από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό ταμείο υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου το 2020 θα είναι περίπου στο 105% του ΑΕΠ της.

Προσερχόμενη νωρίτερα στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να επωμισθεί ένα «δυσβάστακτο χρέος», έτσι ώστε να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της, ταυτόχρονα όμως «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, στο οποίο θα παρέχουμε συνεχώς βοήθεια», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις πληροφορίες περί αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ, η ίδια είχε αναφέρει πως οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τονίζοντας παράλληλα ότι «εάν οι αριθμοί δεν ευσταθούν, τότε δεν θα υπάρξει και η συναίνεση των εθνικών κοινοβουλίων».

Όπως έγινε γνωστό, η σχετική συζήτηση στο αυστριακό κοινοβούλιο για την Κύπρο έχει οριστεί να διεξαχθεί τις 22 Απριλίου, ενώ θα προηγηθεί και συνεδρίαση της υποεπιτροπής για θέματα που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.