O νέος επενδυτικός νόμος δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη την παρούσα κατάσταση και θα διαμορφώνει τους όρους ανάπτυξης της χώρας με χρονικό ορίζοντα μεσομακροπρόθεσμο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τη νέα προγραμματική περίοδο ενισχύσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων (νέο ΕΣΠΑ).

Αυτό αναφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σχετικά με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή με τίτλο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις».

Παρότι βελτιώνει κάποια δυσλειτουργικά σημεία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το ΒΕΑ υποστηρίζει ότι άλλο ένα νομοθέτημα και ιδιαίτερα άλλος ένας αναπτυξιακός νόμος κινδυνεύει να καταστεί μη λειτουργικός λόγω του μεγάλου αριθμού των προβλεπομένων Υπ. Αποφάσεων, Πρ. Διαταγμάτων, Κ.Υ.Α. και μάλιστα χωρίς σαφή χρονική πρόβλεψη για την έκδοσή τους.

Δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικό ως προς την διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων και των μικρών επιχειρήσεων στις αναπτυξιακές ενισχύσεις, σημειώνει το ΒΕΑ, που σημαίνει ότι επί της ουσίας θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός τους από τις ενισχύσεις του νόμου όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Οι παρεμβάσεις, όπως εκτιμά το επιμελητήριο, γίνονται στον περιορισμένο «χώρο ευθύνης» κατά βάση του υπουργείου Ανάπτυξης και όχι «ολιστικά» όπως απαιτούν οι συνθήκες και οι ανάγκες της χώρας στο σύνολο των παραγόντων που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό-αναπτυξιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται άκρως εχθρικό στην υγιή επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη με προοπτική (σταθερό, αντιγραφειοκρατικό περιβάλλον, δίκαιο, με μικρότερη επιβάρυνση και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο, έμφαση στη λειτουργικότητα της Διοίκησης και του Νόμου και όχι στην υπεραναπαραγωγή τους, κ.λ.π.).

Η θετική πρόβλεψη για παγιοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη υλοποίησης της στρατηγικής επένδυσης, που περιορίζεται μόνο σε αυτού του τύπου επενδύσεις και όχι σε όλες, εκτιμάται ως αμφίβολο αν θα μπορέσει να ισχύσει τελικά έχοντας υπόψη την περιπετειώδη δημοσιονομική πορεία και την κατεστημένη νοοτροπία των φορολογικών αρχών της χώρας.

Ακόμη σημειώνεται ότι, η γενίκευση του κινήτρου της επιχορήγησης σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων με πρόσχημα την ενίσχυση της ρευστότητας εκτός του ότι δεν ενδιαφέρει πρωτίστως τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις που εστιάζουν περισσότερο στο σταθερό πολιτικοοικονομικό και φορολογικό περιβάλλον και για κίνητρα φοροαπαλλαγών, είναι πιθανό να αποβεί σε βάρος και των ελάχιστων πιθανοτήτων ένταξης επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο τύπο ενίσχυσης.

«Στην παρούσα οικονομική συγκυρία και με “κλειστό” το τραπεζικό σύστημα, η πρόβλεψη για προσκόμιση εγγυητικής επιστολής που να καλύπτει το 100% της προβλεπόμενης επιχορήγησης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ουσιαστικό, πραγματικό κίνητρο εκτός ελαχίστων περιπτώσεων» σημειώνει το ΒΕΑ.