Η οικονομική κρίση, το μειωμένο εισόδημα και η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών επιβάρυναν σημαντικά τις εταιρείες του κλάδου παραγωγής & εμπορίου κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας το 2011, καθώς τα κοσμήματα και τα ρολόγια θεωρούνται από την πλειονότητα των καταναλωτών ως αγαθά πολυτελείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat, η αγορά κοσμήματος σε τιμές λιανικής το 2011 υποχώρησε κατά 35% ενώ τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας υφίστανται υποχώρηση των εσόδων τους που φτάνει έως και το 80%. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η πτωτική αυτή τάση επικράτησε και το 2012.

Παράλληλα, οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας κοσμημάτων έχουν, σύμφωνα με τη Hellastat, να αντιμετωπίσουν τη συνεχή διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών. Ενδεικτικά αναφέρεται στη μελέτη ότι η τιμή του χρυσού τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 2012 περίπου στα 1.700 δολ./ ουγγιά.

Η φθίνουσα πορεία του κλάδου διαφαίνεται και στη διαχρονική μείωση του αριθμού των αργυροχρυσοχοείων, τα οποία πλέον αριθμούν περίπου 1.500, έναντι 6.500 πριν από μερικά χρόνια. Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί επίσης, σύμφωνα με τη Hellastat, το παράνομο εμπόριο κοσμημάτων χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες. Ο τομέας του κοσμήματος μπορεί να ενισχυθεί εφόσον υποστηριχθούν τα εγχώρια εργαστήρια προκειμένου να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους σε αγορές του εξωτερικού που δεικνύουν προτίμηση στο κλασικό κόσμημα (Αμερική, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία).

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 93 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2011 υποχώρησε κατά 11,4% από το 2010 στα 216,15 εκατ. ευρώ. Υποχώρηση εσόδων εμφάνισε το 72% των επιχειρήσεων, με τη μέση κάμψη να σχηματίζεται σε -19,5% (-8,7% για το σύνολο της οικονομίας).

Τα συνολικά κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) του δείγματος το 2011 σημείωσαν κάμψη κατά 32,3%, στα 6,12 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημιές αυξήθηκαν κατά 60%, φτάνοντας τα 9,50 εκατ. ευρώ.

Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες, σε 35,1%. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ παρέμεινε σταθερό στο 5,3%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ έλαβε αρνητική τιμή (-1,9%) αφού το 54% των εταιριών του δείγματος κατέστησαν ζημιογόνες.

Η γενική ρευστότητα σχηματίστηκε το 2011 στο 1,67 με την άμεση ρευστότητα να υπολείπεται της μονάδας (0,73).