«Οι Κύπριοι μούδιασαν… και μετά θύμωσαν» υποστηρίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε μία ανάλυση του τι έγινε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο.

Όπως υποστηρίζει, το δημόσιο σοκ από τους σκληρούς όρους του προγράμματος διάσωσης γίνεται θυμός, την ώρα που εκατομμύρια ευρώ παραμένουν εγκλωβισμένα στις τράπεζες του νησιού.

Οι Κύπριοι έμειναν άφωνοι με την κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, της Λαϊκής, και την απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τώρα αναζητούν απαντήσεις στις κατηγορίες ότι μία εταιρεία που φέρεται να συνδέεται με μέλη της οικογένειας του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, έστειλε χρήματα στο εξωτερικό πριν κλείσουν οι Κυπριακές τράπεζες στις 15 Μαρτίου.
Ο θυμός και η ανυπομονησία αυξάνονται ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνες για το τι προκάλεσε την κρίση και το ποιος γνώριζε κάτι.

Όπως λέει το Reuters, όταν ξανάνοιξαν οι τράπεζες με αυστηρούς περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, όπως για παράδειγμα το να επιτρέπονται αναλήψεις μόλις 300 ευρώ ημερησίως, η αγωνία αυξήθηκε.

Χιλιάδες υπάλληλοι τραπεζών διαδήλωσαν φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει, την ώρα που η Κομμουνιστική εφημερίδα Χαραυγή δημοσίευε έγγραφο, επικαλούμενη ότι είναι γνήσιο, το οποίο έδειχνε ότι μία εταιρεία με ιδιοκτήτη συγγενή εξ αγχιστείας του Προέδρου είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό στις αρχές Μαρτίου.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τα χρήματα βγήκαν με συγκεκριμένο σκοπό, καθώς και ότι διαθέτει ακόμη εκατομμύρια σε άλλους λογαριασμούς στην Κύπρο.

Μεγάλα προβλήματα με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων αντιμετωπίζουν εταιρείες που έχουν γραφεία στο εξωτερικό και αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ φυσικά υπάρχουν και καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθοδοσίας.

Ιδιοκτήτης εταιρείας λέει στο Reuters ότι έχει τα χρήματα να κάνει πληρωμές ενός εκατομμυρίου σε προμηθευτές, αλλά μπορεί να κάνει χρήση μόνο των 100.000 ευρώ.

Ένας 55χρονος Βρετανός σύμβουλος που μετακόμισε στην Κύπρος πέρυσι και πήρε τα χρήματα που κέρδισε από την πώληση του σπιτιού του στο Λονδίνο λέει ότι και οι τέσσερις λογαριασμοί του στη Λαϊκή -ακόμη και ένας σε στερλίνες με υπόλοιπο μόλις 22 πένες- είναι μπλοκαρισμένοι. Συνολικά έχει 97.000 ευρώ, κάτω από το όριο των 100.000, ωστόσο δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr