Οι προτάσεις των εταιρειών διαχείρισης οφειλών για τα «κόκκινα» δάνεια

Τι περιλαμβάνει το πακέτο λύσεων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:17
23/06/2019
Οι προτάσεις των εταιρειών διαχείρισης οφειλών για τα «κόκκινα» δάνεια
6
loading

Μια σειρά λύσεων σε δανειολήπτες που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και δεν αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προσφέρουν ήδη οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στους πελάτες τους, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εμπλουτίσουν τις λύσεις αυτές.

Οι λύσεις αυτές, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη και μεταδίδει το ΑΠΕ, θα προκύψουν σε απόλυτη και ειλικρινή συνεργασία που θα έχει ο δανειολήπτης -που πραγματικά βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία να αποπληρώνει την υπάρχουσα δανειακή του υποχρέωση- με τις εταιρίες διαχείρισης. Θα αποτελούν λύσεις οριστικής διευθέτησης και θα δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Στις λύσεις που ήδη προσφέρονται σύμφωνα με στελέχη των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις περιλαμβάνονται:

Εθελοντική παράδοση ακινήτου - Deed-in Lieu (DIL)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση απομείωσης του λογιστικού υπολοίπου κατά το ποσό της εμπορικής αξίας του ενυπόθηκου ακίνητου. Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, είναι μια φιλική λύση που δεν απαιτεί κάποια επιπλέον ενέργεια από τον δανειολήπτη αναφορικά με το ακίνητο (πχ εύρεση αγοραστή).

Εθελοντική εκποίηση ακινήτου (Voluntary/Short Sale)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί με την τράπεζα να πουλήσει το ενυπόθηκο ακίνητο σε τρίτο αγοραστή, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και σε προκαθορισμένο εύρος τιμών. Εάν το ακίνητο θεωρείται εμπορεύσιμο και δεν καταστεί εφικτή η πώληση του σε τρίτο, η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να το αποκτήσει (DIL). Το δάνειο αποπληρώνεται ολικώς ή μερικώς από το τίμημα της πώλησης.

Η συγκεκριμένη λύση έχει δύο εναλλακτικές:

 • Άμεση Εθελοντική Εκποίηση του ακινήτου σε αγοραστή που έχει βρει ο δανειολήπτης
 • Εθελοντική εκποίηση σε τρίτο αγοραστή που μπορεί να βρεθεί είτε από τον δανειολήπτη είτε από την Τράπεζα

Στις λύσεις που θα εμφανισθούν και στην ελληνική αγορά συμπεριλαμβάνονται:

Μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση (Mortgage to Rent (MTR) / Sale and Lease back)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί τη μεταβίβαση της κυριότητας του ενυπόθηκου ακινήτου στην Τράπεζα (με ή χωρίς όρο για επαναγορά) σε προκαθορισμένη τιμή. Ταυτόχρονα με αμοιβαία συμφωνία, η Τράπεζα νοικιάζει το ακίνητο στον δανειολήπτη. Η λύση αυτή προϋποθέτει ότι ο δανειολήπτης είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά το κόστος του ενοικίου.

Ανταλλαγή ακινήτου (Trade Down)

Ο δανειολήπτης συμφωνεί την μεταβίβαση της κυριότητας του ενυπόθηκου ακινήτου στην Τράπεζα. Η Τράπεζα διατηρεί με τον δανειολήπτη ένα νέο δάνειο για ακίνητο μικρότερης αξίας, του οποίου τις μηνιαίες δόσεις μπορεί πλέον να πληρώσει ο δανειολήπτης.

Η μικρότερης αξίας κατοικία μπορεί να προέλθει είτε από τα ακίνητα που έχει η τράπεζα στα βιβλία της, είτε με την ανταλλαγή ακινήτου άλλου δανειολήπτη που μπορεί να θέλει μεγαλύτερο σπίτι Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα ακίνητα όλων των τραπεζών θα ήταν πολύ επιβοηθητική για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος.

Για όλες τις παραπάνω λύσεις ρύθμισης η Τράπεζα και ο δανειολήπτης χρειάζεται να συμφωνήσουν τη διαχείριση του τυχόν καταλοίπου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Nfatour

  Όλα αυτά είναι παραμύθια θα έπρεπε να ντρέπονται Και απορώ με τη Συνείδηση όλοι αυτοί που δουλεύουνε τώρα στα fans γιατί οι ίδιες οι τράπεζες γίνανε εισπρακτικές εταιρείες αγόρασαν κοψοχρονιά όλα τα δάνεια και παίρνουνε τηλέφωνο ενοχλούνε Δεν υπολογίζουν ότι το σπίτι σου και την οικογένειά σου και συγκεκριμένα εγώ που έχω προσωπικό πρόβλημα και σοβαρό πρόβλημα υγείας με χαρτιά με 92% αναπηρία ούτε αυτό Δεν υπολογίζουν τίποτα δεν τους νοιάζει καν το Τι τραβάς το τι περνάς και σου συμπεριφέρονται λες και είσαι μπαταξής ενώ Αποδεδειγμένα έχεις μηδενικό εισόδημα και δεν έχεις κανένα περιουσιακό στοιχείο Λοιπόν τι να πούμε από κει και πέρα είναι αλήτες και τους αξίζουν τα χειρότερα και όλη η δυστυχία να πέσει στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους και θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι αυτοί που δουλεύουν εκεί μέσα και οι περισσότεροι δεν λένε καν ούτε το αντικείμενό τους ούτε το τι δουλειά πραγματικά κάνουν στην τράπεζα ντρέπονται να το πούνε. Μόλις αρχίσουν η μηνύσεις τα πρόστιμα θα δούμε πια θα είναι η κατάληξη Τους. 480.000,00 € έφαγαν οι εισπρακτικές!!!!!

 2. avatar Κοκο

  Η λύση περιλαμβάνει υφαρπαγή περιουσίας από τις τράπεζες που εμείς σώσαμε έρχεται ο Κούλης ο Ολετήρας.

 3. avatar Ολες

  Όλες οι ανωτέρω λύσεις στόχο έχουν την αρπαγή της περιουσίας των δανειοληπτων που πήραν δάνειο κάτω από διαφορετικες συνθήκες και που η ρεμουλα των πιράνχας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταχρεωσε την χώρα με αποτέλεσμα οι δανειστές να υποβάλουν τόσο μεγάλες περικοπές ωστε οι δανειολήπτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους.

 4. avatar Catman

  Σοβαρές προτάσεις με οποιοδήποτε τροπο να αρπάξουμε τα σπίτια των ανθρώπων που δε μπορούν να αποπληρώσουν γιατί κάποιοι πολιτικοί έφαγαν τα χρήματα του Ελληνικού κράτους σε συνεργασία με κολλητούς τους και νταβατζιδες και τωρα πρεπει πάλι ο φτωχός να τη πληρώσει. Βρε σα δε ντρέπεστε τομάρια.

 5. avatar Κάπως έτσι

  Για μαλ........ ψάχνουν

 6. avatar G.L

  ΚΑΛΑ ΡΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ ,ΓΙΑ [...] ΨΑΧΝΕΤΕ.ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει