Μια ιρανική τράπεζα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ζητώντας την άρση των κυρώσεων που της επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση το 2009 με το σκεπτικό ότι συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Bank Mellat, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα του Ιράν, ζητά να αρθούν οι κυρώσεις επειδή η βρετανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παράσχει αποδείξεις για τη σχέση της με τις ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες. Τον Ιανουάριο η ίδια τράπεζα είχε κερδίσει την αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ίδιο αίτημα. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν τότε ανησυχίες ότι οι δικαστικές αποφάσεις μπορεί να αποδυναμώσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

«Οι κυρώσεις είναι ένας σημαντικός τρόπος για την επιβολή της διεθνούς νομοθεσίας με ειρηνικό τρόπο, όμως θα πρέπει να υπόκεινται στους κανόνες δικαίου και να βασίζονται σε αποδείξεις», είπε ο Σάρος Ζαϊουάλα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Bank Mellat.

Οι κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής τράπεζας τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2009. Με βάση αυτές, απαγορεύεται στον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα να συνεργάζεται με την Bank Mellat ή να κάνει συναλλαγές μαζί της.

Η Bank Mellat υποστηρίζει ότι δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης ότι διευκόλυνε εμμέσως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επειδή ορισμένες από τις αποδείξεις που προέρχονταν από τις μυστικές υπηρεσίες παρουσιάστηκαν κρυφά σε κατώτερο δικαστήριο. Το Λονδίνο θέλει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μελετήσει αυτό το απόρρητο υλικό και να το λάβει υπόψη του στην απόφασή του. Η τράπεζα από την πλευρά της τονίζει ότι κάτι τέτοιο την αδικεί γιατί δεν της έχουν παρουσιάσει αυτές τις αποδείξεις ώστε να τις αντικρούσει.