Μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες ξεκίνησε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου σε μία προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα της διάσωσης της οικονομίας της χώρας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του τάσσεται υπέρ της βοήθειας στην Κύπρο και τόνισε ότι η χώρα πρέπει να χρηματοδοτηθεί όπως δικαιούται.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όταν συμφωνηθεί το πακέτο διάσωσης.

Το ζήτημα της Κύπρου αναμένεται να εξεταστεί στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής ωστόσο αγκάθι παραμένει το ύψος της βοήθειας.

Παρότι το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, αλλά και τη χρηματόδοτηση της οικονομίας υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup με δηλώσεις του τόνισε ότι το ποσό της διάσωσης θα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Το νούμερο αυτό αφήνει ένα κενό χρηματοδότησης ύψους 7 δισ. ευρώ. Τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης μιλούν για τέσσερα σενάρια: Συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και κατά συνέπεια μείωσης των αναγκών κεφαλαιοποίησης. Αύξηση των εσόδων μέσω αποκρατικοποιήσεων. Εθνικοποίηση των ταμείων προνοίας και συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα.