Το G20 διαπιστώνει το πρόβλημα στο εμπόριο αλλά δεν δεσμεύεται για δράση

Τι θα αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:45
09/06/2019
Το G20 διαπιστώνει το πρόβλημα στο εμπόριο αλλά δεν δεσμεύεται για δράση
loading

Αναφορά στο ότι οι εντάσεις για το εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις έχουν «κλιμακωθεί» θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ομάδας των 20, που διεξάγεται στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας. Χωρίς ωστόσο οι υπογράφοντες να δεσμεύονται να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους οικονομικούς κινδύνους.

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 που συγκεντρώθηκαν στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας συμφώνησαν να επαναβεβαιώσουν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που χρησιμοποίησαν στην ανακοίνωση του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες τέθηκε σε ισχύ μια πεντάμηνη εκεχειρία στο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις με στόχο να τερματιστεί ο μεταξύ τους κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος. Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο τον περασμένο μήνα, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερους δασμούς σε κινεζικά και αμερικανικά προϊόντα καθώς η διαμάχη διαρκεί ήδη σχεδόν ένα χρόνο.

Η πηγή της G20 δήλωσε ότι το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα θα αναφέρει: «Το σημαντικότερο είναι ότι έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις για το εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις».

Το τελικό ανακοινωθέν θα αναφέρει επίσης ότι οι ηγέτες της G20 «θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτούς τους κινδύνους και παραμένουν έτοιμοι να αναλάβουν περαιτέρω δράση», δήλωσε η πηγή στο Reuters. «Επαναβεβαιώνουμε το συμπέρασμα των ηγετών μας για το εμπόριο στη σύνοδο του Μπουένος Άιρες».

Ωστόσο, απαλείφθηκε από το κείμενο η φράση σύμφωνα με την οποία η G20 «αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη να διευθετηθούν οι εντάσεις για το εμπόριο», η οποία υπήρχε στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που συζητείτο χθες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συναντηθούν στις 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Ο Μνούτσιν χαρακτήρισε την συνάντηση παρόμοια με αυτή των δύο προέδρων την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, όταν ο Τραμπ επρόκειτο να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων. Ο Τραμπ προχώρησε σε αυτή την κίνηση τον Μάιο και αναμένεται να επιβάλει δασμούς στα υπόλοιπα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων την ίδια περίοδο με τη σύνοδο της Οσάκα.

Στη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες, οι ηγέτες της G20 χαρακτήρισαν το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις «σημαντικούς κινητήριους παράγοντες ανάπτυξης, παραγωγικότητας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και προόδου. Αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά του πολυμερούς εμπορικού συστήματος σε αυτή την κατεύθυνση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει